Panorāma

"Starp krastiem" pirmizrāde Maskavā

Panorāma

Aiztur robežsargus par dalību kontrabandistu grupējumā

"Dobeles dzirnavnieks" pārsūdzēs VID uzrēķinu

Finanšu ministre: VID mēģina rast kompromisu «Dobeles dzirnavnieka» nodokļu parāda lietā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadība šobrīd mēģina rast kompromisu AS "Dobeles dzirnavnieks" nodokļu parādu lietā, to Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība).
 

Pēc viņas teiktā, "Dobeles dzirnavnieka" gadījumā nodokļu parāda summa ir bijusi gana liela. VID uzlicis arestu "Dobeles dzirnavnieka" aktīviem, lai aizstāvētu valsts intereses. Proti, ja šie nodokļi netiek samaksāti, tad ir iespēja tos piedzīt.

"VID lēmums par nodokļu uzrēķinu nebija pēkšņs, jo uzņēmumiem nodokļu parādi lielā apmērā nerodas vienas dienas laikā. Tie rodas ilgākā laikā. Un VID nedara darbības bez iepriekšēja brīdinājuma. Tas uzņēmumam nevarētu būt pārsteigums," norādīja ministre.

Pēc viņas sacītā, VID vadība šajā situācijā mēģina rast kompromisu tādā ziņā, lai, no vienas puses, netiktu zaudēti nodokļu ieņēmumi, no otras puses - rastu risinājumu, lai uzņēmuma darbība netiktu traucēta un tas tiktu atbalstīts.

"Loģiski, ka ir uzņēmuma pretreakcija, jo tas apgrūtina tā ikdienas darbu. Bet tas, kas mani priecē, ir tas, ka VID mēģina rast konstruktīvus risinājumus un uzņēmumu atbalstīt," teica finanšu ministre, norādot, ka ir būtiski, lai VID ir ne tikai uzrauga un soda funkcija.

Savukārt VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone medijiem uzsvēra, ka VID vēl nav pieņemts galīgais lēmums par uzrēķinu uzņēmumam. Viņa pauda, ka uzņēmums zināja, vai viņam bija jāzina par PVN maksājumu kādā darījuma posmā. Diskutējams gan var būt tas, cik plaša ir labticīgā nodokļu maksātāja atbildība. "Mums ir svarīgi skatīties, vai tie ir graudi vai kāda cita preču grupa un vai mēs varam izsekot tam līdzi un vai kāds galā ir samaksājis to PVN. Tiklīdz izkrīt kāds no posmiem, pieņem nesniedz deklarācijas vai nav materiāltehniskās bāzes, tas rada mums kaut kādas šaubas, kur mēs mēģinām skaidrot, risināt ar nodokļu maksātāju," norāda Pētersone.

Līdz šim “Dobeles dzirnavnieks” bijis godprātīgs nodokļu maksātājs, atzina VID direktore.

"Dobeles dzirnavnieks" norāda, ka nekādu pārkāpumu nav bijis. "No audita lietas materiāliem pat nav uzrakstīts, kuri uzņēmumi un kādā apjomā nav samaksājuši valstij nodokli, Tādēļ tas pat vairāk mani izbrīna, ka mums nav pilnas informācijas, kurš tad ir un kurā vietā krāpies ar nodokļiem," sacīja uzņēmuma vadītājs Kristaps Amsils.

"Dobeles Dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs uzskata, ka situāciju atrisinātu reversā PVN ieviešanu graudu nozarē, par ko pats iestājas jau divus gadus. Taču no atbildīgo amatpersonu puses neesot sadzirdēts. Runājot par tādu iespēju Pētersone atzina, ka tā ir politiķu izšķiršanās. Taču par to atbildīgajā Finanšu ministrijā atzina, ka diskusijas ir jau sāktas.

Mediji iepriekš jau ziņoja, ka VID  apķīlājis visus akciju sabiedrības “Dobeles dzirnavnieks” īpašumus, jo uzņēmuma ir 1,9 miljonu eiro nodokļu parāds. 

Uzņēmumā “Dobeles dzirnavnieks” iepriekš uzsvēra, ka tam nav nodokļu parādu un tas grasās pārsūdzēt VID pieņemto lēmumu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti