Panorāma

Barselona sēro un mēģina atgūties no traģēdijas

Panorāma

Prezentē kompetencēs balstītu izglītību skolās

Notikumi ar "ss.lv" mudina sēsties pie sarunu galda

Finanšu ministre un Interneta asociācija: ss.lv un VID strīdā bija komunikācijas kļūdas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nesenais gadījums ar portāla “ss.lv” darbības apturēšanu pēc tam, kad tā pārstāvji atteicās sniegt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) prasīto informāciju saistībā ar auto tirdzniecības sludinājumiem, raisījis diskusijas par ēnu ekonomikas apkarošanas iespējām internetā. Tas bijis impulss arī Finanšu ministrijai beidzot sēsties pie sarunu galda ar nozares pārstāvjiem. Pēc sarunām secināts, ka galvenā bijusi komunikācijas problēma.

Turklāt Latvijas Interneta asociācija secinājusi, ka “ss.lv” vajadzēja sadarboties ar VID.  

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) un VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule piektdien, 18.augustā, tikās ar pārstāvjiem no informācijas tehnoloģiju, kā arī auto un viesnīcu nozarēm, jo

tieši auto un viesnīcu jomas ir tās, kur darbošanās ēnā e-vidē ir bieži sastopama.

Lai arī sarunu mērķis bija rast kopīgu valodu par ēnu ekonomikas apkarošanu internetā vispār, pamatā gan sarunas bijušas par neseno ss.lv gadījumu. Puses izrunājušas problēmjautājumus, un pēc sarunām arī nozares pārstāvji secinājuši, ka ss.lv tomēr vajadzēja sadarboties ar VID.

“Protams, ka ss.lv bija iespēja šo informāciju sniegt, mums nav informācijas, kāda veida līgumi ss.lv bija noslēgti ar saviem klientiem, un mums nav skaidrs, kāpēc ss.lv nesniedza šo informāciju Valsts ieņēmumu dienestam, jo mūsu ieskatā pašreizējais regulējums un likums dod iespēju ss.lv iespēju šo informāciju nodrošināt,” pauda Latvijas Interneta asociācijas valdes locekle Ina Gudele.

Interneta asociācijas pārstāve uzskata, ka ss.lv darbības apturēšanu varēja novērst, ja VID būtu mēģinājis vairāk savu pozīciju skaidrot, ņemot vērā, ka lielas pieredzes šajā jautājumā nav, un runātu arī ar nozares nevalstisko sektoru. Tomēr šāda komunikācija izpalika.

“Nevalstiskajām organizācijām trūka informācijas, kāda veida informācija tika prasīta, un bez šaubām, ka nevalstiskās organizācijas varēja dot VID padomus, kā rīkoties,” sacīja Gudele.

Arī finanšu ministre komunikācijas kļūdas atzīst, taču svarīgs esot arī secinājums, ka Valsts ieņēmumu dienestam bija tiesības informāciju no sludinājumu portāla prasīt.  Un nodokļu nomaksas problēmām e-vidē valsts pievērsīšot arvien lielāku uzmanību. 

“Mēs gribam un vēlreiz pārliecinājāmies, ka mums ir vajadzīgi komersanti e-vidē un ir svarīgi viņus atbalstīt, bet no otras puses – ir svarīgi, lai uzņēmējdarbība arī e-vidē būtu godīga, konkurences noteikumi ievēroti,” norādīja ministre.

Valsts ieņēmumu dienests šai jomai pastiprināti esot pievērsies jau kādu laiku.

“Visas valstis saprot, ka bizness arvien vairāk pārceļas uz internetu, un bieži vien vispār ir grūti saprast, uz kuru valsti tad šis bizness ir attiecināms, līdz ar to arī visos nodokļu administrāciju forumos šim jautājumos tiek pievērsta liela uzmanība. Līdz ar to arī VID 2016. gadā ir izveidota atsevišķi struktūrvienība, kas ikdienā strādā ar šīm lietām, mēģina saprast, kādas tad ir metodes, kādi ir tie gadījumi,” sacīja Ilze Cīrule.

Pagaidāmi esot pāragri spriest, vai gaidāmas arī kāds jauns normatīvais regulējums, lai ēnu ekonomikas apkarošanu internetā pastiprinātu. Taču sarunas par to ar nozares pārstāvjiem turpināšoties.

Jau ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) augusta sākumā paziņoja par lēmumu apturēt SIA “Internet” un ar to saistītās populārās sludinājumu vietnes “ss.lv” darbību. Šāds lēmums pieņemts, jo uzņēmums atteicies sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID esot pamats uzskatīt, ka šajā portālā sludinājumus ievieto arī nodokļu krāpnieki, īpaši auto tirdzniecības jomā. Drīz pēc tam "ss.lv" domēna vārds jau bija mainīts uz "ss.com".

Savukārt šonedēļ Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) par negodīgu komercpraksi piemērojis portāla ss.lv uzņēmumiem SIA “SS” un “Internet” 15 000 eiro sodu katrai firmai. PTAC secinājis, ka portālā patērētājiem netiek sniegta pilna un skaidra informācija par pakalpojumiem, konstatētas arī citas nepilnības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti