Finanšu ministre: Pārskatot ministriju budžetus, atrasti 50 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pārskatot ministriju budžeta izdevumus, Finanšu ministrija (FM) "atradusi" nedaudz vairāk nekā 50 miljonus eiro, par kuru izlietojumu lems jau jaunā valdība, to Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina aizejošās valdības finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība).

Jaunās valdības ziņā būs lemt, vai atstāt šo finansējumu ministrijās kādu jaunu pasākumu īstenošanai, vai arī novirzīt kopējā budžetā jaunu politiku finansēšanai.

"Tā ir ceļamaize jaunajai valdībai, ko mēs esam sagatavojuši," sacīja Reizniece-Ozola.

Finanšu ministrija sagatavojusi 2019.gada pagaidu budžeta plānu "pie nemainīgas politikas". Šo plānu nākamnedēļ plānots skatīt valdībā un nosūtīt vērtēšanai Eiropas Komisijā. Tā kā šis ir vēlēšanu gads, tad nākamā gada valsts budžeta projekta sagatavošana ir jaunās valdības, bet tā apstiprināšana – jaunās Saeimas ziņā.

Finanšu ministre klāstīja, ka šajā plānā iekļauta plānotā Latvijas ekonomikas izaugsme 2019.gadā, arī prognozētie valsts budžeta ieņēmumi un izdevumi, kā arī līdz šā gada septembrim pieņemtie lēmumi.

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsme šajā gadā plānota 4,3% apmērā, kas ir vairāk par iepriekš prognozēto 4% izaugsmi. Savukārt nākamgad Latvijas IKP pieaugums plānots 3%. "Nākamgad zemāks tāpēc, ka šogad ļoti augsta bāze," skaidroja ministre.

 

 

 

Ieņēmumi nākamā gada valsts budžetā plānoti 9,18 miljardi eiro, bet izdevumi – 9,2 miljardi eiro.

"Tas nozīmē, ka arī budžeta deficīts [nākamgad] var būt mazāks, nekā bija iepriekš plānots – 0,9% vietā 0,7% ar visu veselības aprūpes reformai nepieciešamo budžeta atkāpi, kas ir 0,5% apmērā. Tas nozīmē, ka jau nākamā gada budžetā ir iekļauts lielāks finansējums – apmēram 154 miljoni eiro – veselības aprūpes finansēšanai," teica ministre.

Tāpat nākamā gada budžetā aizsardzībai paredzēti 616 miljoni eiro, lai nodrošinātu to, lai šis finansējums nebūtu mazāks kā 2% no IKP. Tāpat nākamā gada budžetā iestrādāts finansējums pedagogu algu celšanai, kā arī fiskālā rezerve nebaltām dienām.

KONTEKSTS:

Arī iepriekšējos gados FM pārskatīja ministriju bāzes izdevumus. Strādājot pie 2018.gada valsts budžeta, FM pērn ministriju "maciņos" atrada 28,6 miljonus eiro – papildu naudu, ko novirzīt valsts prioritātēm. Savukārt gadu iepriekš ministriju bāzes izdevumos atrasti papildu 64 miljoni eiro, tādējādi paplašinot 2017.gada budžeta fiskālo telpu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti