Rīta intervija

Tiesībsargs Juris Jansons par Tiesībsarga biroja ikgadējo konferenci

Rīta intervija

LPS vadītājs Andris Jaunsleinis par mikrouzņēmumu nodokli laukos

Dana Reizniece-Ozola par nodokļu forumu, mikrouzņēmumu nodokli un Expo

Finanšu ministre: Nav jābaida ar nodokļu celšanu, bet jābūt asām diskusijām par stratēģiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) uzskata, ka ir nepieciešamas asas diskusijas par nodokļu politikas izmaiņām un tieši šādās diskusijās varēs nonākt pie lēmuma, kuru sabiedrība atbalstīs.

Trešdien, 14.decembrī, nodokļu maksātāju forumā plānots prezentēt Pasaules Bankas pētījumu par nodokļu sistēmu, un ar šo pasākumu “tiek dots starta šāviens” šādām diskusijām, intervijā Latvijas Radio sacīja ministre.  

Viņa uzsvēra, ka par nodokļu politiku nepieciešamas atklātas diskusijas un jānonāk pie rezultāta, kuram sabiedrība var piekrist. Nepieciešamas asas diskusijas pirms lēmuma pieņemšanas, jo daudz sliktāk ir, ja asas diskusijas notiek jau pēc tam un tiek apšaubīta nodokļu lietderība, pauda ministre.

Reizniece-Ozola arī izvairījās apgalvot, vai nākotnē nāksies celt nodokļus.

“Šobrīd baidīt sabiedrību ar to, ka celsies nodokļi, nebūtu prātīgi,” sacīja ministre, piebilstot, ka izmaiņas būs tādas, par kurām sabiedrība vienosies.

Ja diskusijās nonāks pie secinājuma, ka nekas nav jāmaina, arī tas būs sabiedrības akceptētais lēmums, kas ļaus izvairīties no situācijas, kad kaut kas bieži jāmaina un jāapšauba, norādīja Reizniece-Ozola.

Viņa sacīja, ka valstij nepieciešama vismaz 3-5 gadu nodokļu stratēģija, lai būtu skaidrība, ka nekas nemainās.

Nodokļu politikā iespējamas izmaiņas, dažas nodokļu likmes var celties, dažas samazināties, bet galvenais ir panākt, lai nodokļu sistēma būtu taisnīga, vienlīdzīgāka un arī palīdzētu uzņēmēju konkurētspējai.

 Ministre skaidroja, ka nodokļu stratēģija nenozīmē tikai nodokļu likmes, jautājums ir arī par to, kā administrē nodokļus, kā strādā Valsts ieņēmumu dienests, kā padarīt nodokļu nomaksu ērtāku un vienkāršāku un kā efektīvāk apkarot ēnu ekonomiku.

Reizniece-Ozola sacīja, ka galvenais uzdevums būs samazināt nevienlīdzību un padarīt uzņēmējus konkurētspējīgākus; ja nodokļu politika būs taisnīga, cilvēki arī labprātāk maksās nodokļus un arī dabiski panāks budžeta pieaugumu.  

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore (LDDK) Līga Meņģelsone LTV “Rīta panorāmā” sacīja, ka ir svarīgi veidot tādu nodokļu politiku, kas veicina tautsaimniecības izaugsmi, lai būtu vairāk nodokļu maksātāju, un par to arī darba devēji vēlas diskutēt. 

Jau ziņots, ka Pasaules Banka par 300 000 eiro  veica pētījumu par Latvijas nodokļu sistēmu. Pasaules Bankas secinājumus valdība plāno izmantot gan vidējā termiņa nodokļu politikas pamatnostādņu izveidei, gan arī 2017.gada valsts budžeta izstrādē.

Pasaules Bankas eksperti secinājuši, ka Latvijā ir augsta nevienlīdzība pēc nodokļu nomaksas.   Tāpēc viņi iesaka Latvijai ieviest darbaspēka nodokļu progresivitāti 19% zemajām, bet 29% lielajām algām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti