Rīta intervija

AS "Conexus Baltic Grid" vadītāja Zane Kotāne par Baltijas gāzes tirgu

Rīta intervija

JKP pārstāvis Tālis Linkaits par valdības veidošanu

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola par briestošo krīzi bez valsts budžeta

Finanšu ministre: Ja Saeima neatbalstīs «pagaidu budžetu», būs kritiska situācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ja Saeima ceturtdien, 6. decembrī, neatbalstīs likumprojektu, ar kuru iecerēts risināt jautājumu par nākamā gada valsts budžeta novēlotu pieņemšanu, būs kritiska situācija, intervijā Latvijas Radio sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

"Pagājuši divi mēneši kopš vēlēšanām. Citkārt visi varētu gulēt mierīgi, zinot to, kas sagaida pēc 1. janvāra. Taču mums joprojām nav valdības. Šogad tika pieņemti daudzi labi lēmumi. Ja šodien Saeimā tiks pieņemts lēmums atbalstīt priekšlikumu, ka par pamatu jāņem vidēja termiņa budžets, tad visas šīs lietas tiks īstenotas. Tiem, kuri gaida paaugstinājumu, nebūs jāpamostas ar mazāku algu. Ja mēs skatāmies uz budžeta politiku - jaunās valdības uzdevums būs veidot jaunu budžetu ar jauniem pasākumiem," klāstīja finanšu ministre.

Reizniece-Ozola uzsvēra, ka deputāti Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, nezinot, kas būs pozīcijā un opozīcijā, "drošības pēc piedalās kā opozicionāri". "Diskutējot par to, kolēģiem ir samulsums un neizpratne par to, kā īsti būs," teica ministre.

Ja Saeima šodien atbalstīs ierosinājumu par "pagaidu budžetu", kam par pamatu izmantots vidēja termiņa budžets, tad jautājums būs atrisināts. Savukārt, ja šāds lēmums netiks pieņemts, veselības ministre Anda Čakša sniegšot atsevišķus priekšlikumus par to, kā palielināt mediķu algas no 1. janvāra, un tad janvārī nāksies dzīvot ar 1/12 daļu no esošā budžeta. Tas nozīmē, ka radīsies problēmas, atzina Reizniece-Ozola.

"Pagaidu variantu varēs atļauties dažus mēnešus, bet tas nebūs prātīgi. Normāli būtu, ka jau šogad būtu jauna valdība un budžets. Pagaidu budžets nav veselīgs. Pārāk ilgi notikušas diskusijas par portfeļiem, bet mazāk - par deklarāciju, darāmajiem darbiem. Mūsu interesēs ir, lai beigtos juku laiks. Ja Saeima ierosinājumu neatbalstīs, tad pedagogi un mediķi 1. janvārī var pamosties ar mazāku algu. Tā būs kritiska situācija," teica finanšu ministre.

Finanšu ministrija (FM) rosināja izmaiņas pagaidu budžeta veidošanā, proti, atteikties no principa, ka budžeta nepieņemšanas gadījumā nākamā gada budžeta izdevumi mēnesī nevar pārsniegt divpadsmito daļu no iepriekšējā gada apropriācijas. Tā vietā rosināts noteikt, ka nākamā gada budžeta izdevumi nevarēs pārsniegt vidēja termiņa budžeta ietvara likumā attiecīgajam gadam noteiktos izdevumus. Ja no 1. janvāra nestāsies spēkā gadskārtējā valsts budžeta likums un netiktu atbalstītas FM piedāvātās izmaiņas, tad izdevumi mēnesī nevarētu pārsniegt iepriekšējā gada budžeta vienu divpadsmito daļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti