Rīta Panorāma

Rīgas "Dinamo" cerības iekļūt izslēgšanas turnīrā. Telefonsaruna ar Jāni Matuli

Rīta Panorāma

Tropu māja pavasarī. Intervija ar Ingmāru Līdaku

Intervija ar Kontroles dienesta vadītāju Ilzi Znotiņu

Finanšu izlūku vadītāja Znotiņa optimistiska par «Moneyval» rekomendāciju ieviešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai gan Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta jeb Kontroles dienesta vadītāja Ilze Znotiņa iepriekš pauda satraukumu par Latvijas spējām ieviest Eiropas Padomes naudas atmazgāšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" rekomendācijas noteiktajā laikā, tagad viņa ir noskaņota optimistiski.

Pašlaik valstij noteikts pastiprinātas kontroles režīms, kas nozīmē, ka, nespējot uzlabot naudas atmazgāšanas kontroli, Latvija var nonākt tā dēvētajā pelēkajā sarakstā. 

Znotiņa intervijā LTV "Rīta panorāma" atzina, ka ir optimistiski noskaņota par Latvijas spējām "Moneyval" īstenot rekomendācijas. Viņa atzina, ka Latvija nepaspēs noteiktā laikā ieviest visu, bet kavēšanās nav būtiska, un,

“ja mēs arī mazliet kaut ko nepaspēsim, kopumā sajūta ir ļoti laba”.

Novērtējot iesaistīto atbildīgo iestāžu darbību, var secināt, ka “mēs spējam sadarboties” un noskaņa ir pozitīva.

Znotiņa gan uzsvēra, ka līdz ar “Moneyval” rekomendāciju ieviešanu nekas neapstāsies un darbs finanšu sektora sakārtošanā un uzraudzīšanā turpināsies.  

Znotiņa atzina, ka bankas pērn aktīvi nodarbojās ar klientu portfeļu pārskatīšanu, un dienestā gada laikā saņemto ziņojumu skaits pieaudzis no 18 000 līdz 35 000, kas ļauj izdarīt secinājumu, ka dažas bankas iepriekš nav pareizi novērtējušas darbības riskus.

Tagad šis “process mazliet apstājies”, un Znotiņa cer, ka nebūs tik daudz tik plaša mēroga ziņojumu un varēs teikt, ka aizdomīgu banku skaits samazinājies.

Savukārt, komentējot ziņas par “Swedbank” iespējamo saistību ar “Danske Bank” naudas atmazgāšanas skandālu, Znotiņa norādīja, ka pašlaik saņemtā informācija liecina, ka runa ir par pagātnes notikumiem, taču ir svarīgi to pārbaudīt, lai būtu absolūta pārliecība par to.

“Informācija, kas ir mūsu rīcība, pašlaik ļāva mums izdarīt mierinošus secinājumus, bet nebūtu pareizi nereaģēt vispār,” sacīja Znotiņa.

Viņa norādīja, ka “Swedbank” ir nozīmīgā un sistēmiskā banka, bet pašlaik pieejamā informācija liecina, ka nevar teikt, ka būtu izcēlusies krīze.    

KOTEKSTS:

Eiropas Padomes ekspertu komiteja naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu un terorisma finansēšanas novērtējumam "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu.

"Moneyval" ziņojuma par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem.  "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.Par vidēji efektīvu Latvijas institūciju rīcība atzīta astoņās jomās. Savukārt par efektīvu Latvijas varasiestāžu rīcību "Moneyval" atzīst vienā jomā - starptautiskajā sadarbībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti