Panorāma

"KVV Liepājas metalurgs" zem izsoles āmura

Panorāma

"ABLV Bank" gaida FKTK lēmumus

No nerezidentu naudas pilnībā atteikties neplāno

Finanšu attīstības padome atbalsta cīņu ar čaulas firmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sestdien, kļūstot skaidram, ka “ABLV Bank”, visticamāk, nāksies pārtraukt darbību, premjers paziņoja, ka banku sektoram nepieciešami straujāki uzlabojumi cīņā pret naudas atmazgāšanu, un pirmdien Finanšu sektora attīstības padome pirmdien atbalstīja Finanšu ministrijas rosinātās izmaiņas kredītiestāžu regulējumā, lai mazinātu tā dēvēto čaulas kompāniju īpatsvaru banku klientu vidū.

No nerezidentu naudas pilnībā atteikties gan nav plānots.

Finanšu sektora attīstības padome

Izveidota pirms 11 gadiem.

Padomes funkcijas: 
- veicināt finanšu sektora attīstību, vērsties pret naudas atmazgāšanu:
- koordinēt valsts un privātā sektora sadarbību naudas atmazgāšanas apkarošanā 

Padomi vada premjerministrs.
Padomē ir Finanšu, ekonomikas, ārlietu, tieslietu ministri, ģenerālprokurors, Latvijas Bankas prezidents, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs, Komercbanku asociācijas valdes priekšsēdētājs, Apdrošinātāju asociācijas prezidents, Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas iestāžu asociācijas valdes priekšsēdētājs, Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs.

“Ļoti prātīgs ieteikums bija mainīt retoriku – par čaulas uzņēmumiem, nevis nerezidentiem, jo nerezidenti mums ir gan no ASV, gan visādām citām valstīm; nav tā, ka būtu jāvēršas pret tiem, kas godīgi Latvijā strādā,” uzsvēra premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Padome arī vienojās, piesaistot starptautiskus konsultantus, uzsākt auditu banku uzraudzības iestādēs. Premjers norādīja, ka vēl nesen gan Eiropas Centrālā banka, gan Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) viens uz otru skatījušies, nezinot, ko darīt. 

Vai pēc audita kādam nāksies atstāt darbu, nav zināms.

“Tāpēc arī auditus veic. Jebkurš izvērtējums sniedz analīzi, lai uz tā pamatu efektivizētu darbu, kas nozīmē kāda statusa maiņu vai amatpersonu arī,” sacīja premjers.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pauda, ka šobrīd “taisīt kādu auditu tikai tādēļ, lai galvas ripotu, nav prātīgi, jo finanšu sektora reputācija ir pietiekami cietusi, lai izpildītu populistiskas priekšvēlēšanu perioda darbības”.

Finanšu sektora attīstība padome tiek sasaukta pēc nepieciešamības. Zīmīgi, ka tā pulcējās arī 13.februārī – dienā, kas bija sākums “ABLV” bankas nedienām. Todien gan padomes sēdē amerikāņu ziņojums par “ABLV” vēl netika skatīts. 13. februārī  ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās, pēc kā bankai radās grūtības. Naktī uz 24.februāri FKTK pieņēma lēmumu, ka “ABLV Bank” ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. ECB paziņoja, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta un tās glābšana nav sabiedrības interesēs. Pirmdien, 26.februarī, "ABLV Bank" ārkārtas akcionāru pilnsapulce pieņēmusi lēmumu par bankas pašlikvidāciju.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti