Feiferis: Valdība nepieļaus referendumu par eiro ieviešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Valdība izmantos visus iespējamos administratīvos resursus, lai nepieļautu referendumu par Latvijas pievienošanos eirozonai. Tā šorīt intervijā Latvijas Radio raidījumā „Labrīt” sacīja bijušais „Hipotēku bankas” vadītājs, šobrīd Latvijas Biznesa bankas valdes priekšsēdētājs un biedrības "Par latu, pret eiro" pārstāvis Inesis Feiferis.

Viņš teica, ka ir jau bijuši vairāki sabiedrības pārstāvju mēģinājumi rosināt referendumu par eiro ieviešanu, tomēr vienmēr atrasti kādi iemesli, kāpēc tas nav bijis iespējams.

Feiferis uzskata, ka pat tad, ja juridiski Latvijas pilsoņi jau nobalsojuši par pievienošanos eirozonai reizē ar pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), viņš uzskata, ka tagad situācija gan ES, gan Latvijā ir būtiski mainījusies. Tāpēc iedzīvotājiem vajadzētu dot iespēju izlemt vēlreiz.

Bijušais Hipotēku bankas vadītājs teica, ka nav principiāli pret pievienošanos eirozonai, lai gan jau sākotnēji Feiferis balsojis pret Latvijas iestāšanos ES. Viņš uzskata, ka Latvija nav ekonomiski gatava pievienoties bagāto ES valstu blokam un ka tas  ilgākā termiņā apdraudētu latviešu nāciju.

Pēc Feifera sacītā, Latvija būtu gatava pievienoties eirozonai, ja valsts ekonomika sasniegtu Dānijas vai Vācijas ekonomikas standartus, bet līdz tam vēl esot ļoti ilgs ceļš ejams. Tikmēr Latvijai ārpus šīs savienības esot lielākas iespējas ietekmēt ekonomiskos procesus, tai skaitā valsts monetāro politiku.

Arī Igaunijas piemērs pārliecinoši nerādot eiro valūtas pozitīvo ietekmi uz investīciju piesaisti valstī.

Jau vēstīts, ka marta beigās ir dibināta biedrība "Par latu, pret eiro", kuras pārstāvji plāno iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā pieteikumu, lai panāktu tautas nobalsošanu jautājumā par lata kā nacionālās valūtas saglabāšanu. Biedrības dibinātāji uzsvēra, ka viņiem nav pieņemami, ka tik būtiskā jautājumā kā pāreja no lata uz eiro tiek ignorēts tautas viedoklis un pašreizējās likumdošanas normas faktiski nepieļauj iespēju tautai rosināt iniciatīvas par tik būtiskiem jautājumiem kā nacionālā valūta.

Biedrībā bez Feifera darbojas žurnāliste Elita Veidemane, mūziķis Aivars Brīze, dziesminieks Kaspars Dimiters, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, Brīvības ielas telšu pilsētiņas organizētājs Gints Gaiķēns, Nacionālo resursu institūta direktors Sergejs Ancupovs, komponists Imants Kalniņš un jurists Aivars Borovkovs.

Latvija eiro plāno ieviest no 2014.gada. Latvija ir sākusi pievienošanās procesu, prasot sagatavot ārpuskārtas konverģences ziņojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti