Februārī rūpniecības produkcijas apjoms pieauga par 1,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2021. gada februārī, salīdzinot ar 2020. gada februāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. To ietekmēja ražošanas apjoma kāpums apstrādes rūpniecībā – par 0,8% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 8,8%, savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē produkcijas apjoms samazinājās par 8%.

Joprojām nozīmīgs produkcijas apjoma kāpums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, bija tādās augsto un vidēji augsto tehnoloģiju nozarēs kā farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 8,1%. Ražošanas apjoma pieaugumu februārī turpināja uzrādīt arī apģērbu ražošana – par 19,5% un pēc īpatsvara lielākā nozare – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana – par 4,1%. 

Savukārt apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma kritums bija dzērienu ražošanā – par 37,9%, tekstilizstrādājumu ražošanā – par 11,2% un iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 9,9%. Kritums skaidrojams ar to, ka samazinājies ārējais pieprasījums, kā arī piegādes problēmas Covid-19 pandēmijas dēļ.

Produkcijas izlaide samazinājās arī divās no trim pēc īpatsvara lielākajās nozarēs – pārtikas produktu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas, attiecīgi par 4,3% un 7,1%. 

Šīgada februārī, salīdzinot ar 2021. gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,6%. Ražošanas apjoma kāpums bija apstrādes rūpniecībā – par 0,2% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 6,5%, bet kritums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,1%.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums

2021. gada februārī, salīdzinot ar 2020. gada februāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 2,6%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 3,1% un eksportā – par 2,4%, tai skaitā ārpus eirozonas – par 10,1%, savukārt eirozonā kritums par 6,9%.

2021. gada februārī, salīdzinot ar 2021. gada janvāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 2,8%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 1,3%, eksportā – par 3,5%, tostarp pieaugums ārpus eirozonas – par 6,3%, savukārt eirozonā kritums par 0,3%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti