Panorāma

Spānija pārņem Baltijas gaisa telpas patrulēšanu

Panorāma

Pavāri protestēs, klaudzinot katlus

Bezdarbs palielinājies arī aprīlī

Faktiskais bezdarba līmenis aprīlī – 9,2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2020.gada aprīlī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 9,2 %, kas salīdzinājumā ar martu ir par 1,3 procentpunktiem vairāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes Darbaspēka apsekojuma dati.

Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētā bezdarba līmenis ir 8%, un salīdzinājumā ar martu pieaugums ir par 1,2 procentpunktiem. Arī salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīli bezdarba līmenī vērojams pieaugums – 2,7 procentpunkti faktiskā bezdarba līmenim un 1,7 procentpunkti reģistrētā bezdarba līmenim.

Attēls: Centrālā statistikas pārvalde

“SEB banka” ekonomists Dainis Gašpuitis
00:00 / 01:10
Lejuplādēt

Tikmēr “SEB banka” ekonomists Dainis Gašpuitis Latvijas Radio uzsvera, ka bezdarba augstākais punkts vēl ir priekšā: “Redzam, ka bezdarbam ir pieaugoša tendence. Tas nozīmē, ka arī turpmākos mēnešus redzēsim augstākus bezdarba līmeņu, nekā redzējām vēl gada sākumā. Tā ka ekonomika atrodas zem spiediena un skaidrs, ka atveseļošanās būs ļoti pakāpeniska, tās tendences vēl saglabāsies. Tas nozīme, ka,

visticamāk, bezdarba augstākais punkts varētu būt gada nogalē, vēlā rudens pusē.

Un nākamgad, ja ekonomikai izdosies tikt galā negatīviem blakusefektiem, ko rada vīruss, tad redzēsim pārliecinošus bezdarba samazināšanās procesus.  Bet skaidrs, ka viena gada laikā neatgriezīsimies tajās pozīcijās, kur bijām vēl šī gada sākumā.”

Reģistrētā bezdarba līmeni aprēķina, izmantojot Nodarbinātības valsts aģentūras datus, bet faktiskā netieši,  izmantojot Latvijas darbaspēka izlases apsekojuma 1.ceturkšņa datus un Nodarbinātības valsts aģentūras mēneša datus par reģistrētajiem bezdarbniekiem.

Darbaspēka apsekojuma faktiskā bezdarba novērtējumam tikuši izmantoti 2020. gada 1. ceturkšņa dati un reģistrētā mēneša bezdarba dati no Nodarbinātības valsts aģentūras.

No 2020. gada 13. marta, sakarā ar visā valsts teritorijā izsludināto ārkārtējo situāciju ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību  tika pārtraukta iedzīvotāju aptauja klātienē,  intervijas notiek tikai pa telefonu un tiešsaistē  internetā. Tā kā CSP rīcībā  nebija pieejami telefona numuri visām izlasē iekļautajām mājsaimniecībām, tad samazinājās apsekojuma atbildētības līmenis, kas ietekmēja arī apkopotās informācijas kvalitāti, norāda CSP.

KONTEKSTS:

Apkopojot 2020.gada 1. ceturkšņa datus, kļuva redzams, ka pēc desmit gadu stabila krituma bezdarba līmenis Latvijā Covid-19 krīzes ietekmē atkal uzrāda pieaugumu. Bezdarba līmenis Latvijā 2020. gada 1. ceturksnī bija 7,4%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti