«Facebook» veidos jaunu digitālo valūtu «Libra»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Interneta kompānija “Facebook” paziņojusi par ambicioziem plāniem izveidot jaunu digitālo valūtu – “Libra”. Kopā ar vēl 27 pasaules mēroga uzņēmumiem plānots izveidot norēķinu tīklu, kas ļaus veikt maksājumus dažādās mobilajās lietotnēs.

"Facebook" veidos jaunu digitālo valūtu "Libra"
00:00 / 03:14
Lejuplādēt

Aptuveni pirms desmit gadiem toreiz vēl augošā tehnoloģiju kompānija “Facebook” izveidoja virtuālo valūtu „Facebook credits”, kas ļāva lietotājiem veikt darījumus sociālās saziņas vietnē un citās lietotnēs. Taču šis projekts tika likvidēts jau pēc diviem gadiem.

Tagad “Facebook” nāca klajā ar ideju par jaunas digitālās valūtas izveidi. Tās nosaukums būs “Libra”, un ar to būs iespējams izdarīt maksājumus “Facebook” īpašumā esošajās mobilajās lietotnēs, kā arī saziņas vietnē “WhatsApp”.

Kā liecina “Facebook” sniegtā informācija, sākot no nākamā gada, lietotājiem būs iespēja iegādāties jauno valūtu “Libra”, uzglabājot to digitālajā makā, ko sauc “Calibra”. Tā būs no “Facebook” neatkarīga organizācija, kuras vadītājs Deivids Markuss norāda, ka jauno digitālo valūtu būs iespējams nosūtīt citiem lietotājiem tikpat viegli, kā nosūtīt īsziņu.

“Ja jūs vēlaties salīdzināt “Libra” ar citām kriptovalūtām, tad pirmā lielā atšķirība ir tajā, ka kriptovalūtas parasti ir investīciju instruments, nevis lielisks norēķinu veids. Mūsu produkts ir no paša sākuma izstrādāts kā augstas kvalitātes norēķinu līdzeklis ikdienas maksājumiem, pārrobežu maksājumiem, mikropārskaitījumiem. Vēl ir ļoti daudz jautājumu, kuri ir jāatrisina. Taču mēs jutām, ka ir laiks pamēģināt ko jaunu. Un šis ir sākums garam ceļojumam līdz šim jaunajam tīklam un jaunajai digitālajai valūtai,” paziņoja Markuss.

“Calibra” vadītājs norādīja, ka pašlaik pasaulē ir 1,7 miljardi cilvēku, kuriem netiek nodrošināti vai nav pieejami pietiekami finansiāli pakalpojumi. Pēc viņa vārdiem, pat ar lētāko viedtālruni ir iespējams piekļūt faktiski jebkuriem pakalpojumiem, taču ar naudu tā nav. Tāpēc esot plāns šo sistēmu mainīt.

Sākotnējā informācija liecina, ka jaunajā tīklā transakcijas būs gandrīz bezmaksas, taču kompānija plāno iekasēt nelielu komisijas maksu.

“Facebook” norāda, ka “Libra” pārvaldība būs neatkarīgas kompāniju un labdarības organizāciju grupas rokās. Esot sagaidāms, ka pēc kāda laika “Libra” maksājumus varētu pieņemt arī tādi uzņēmumi kā “MasterCard” un “Visa”, digitālie uzņēmumi “eBay”, “Spotify” un “Uber”, telekomunikāciju firmas “Vodafon” un citas. Potenciāli nākotnē “Libra” varētu tikt pārdota arī valūtas tirgū.

Lai arī “Facebook” apgalvo, ka jaunā digitālā valūta būs globāla, mobilajām lietotnēm un pakalpojumiem, kas to izmantos, būs jāievēro regulējums tajos tirgos, kuros tās darbojas. Kā norāda BBC, pagaidām nav skaidrs, kāds būs jaunās valūtas liktenis tādās valstīs kā Indija, kur pēdējā laikā notiek asa vēršanās pret kriptovalūtām. Tāpēc tiek prognozēts, ka

uz “Libras” ieviešanas laiku tam varētu būt gatavas vien aptuveni 12 valstis.

Nenoliedzami, ka šādas jaunas digitālas valūtas parādīšanās jau tagad ir radījusi virkni jautājumu. Piemēram, par to, kā tiks aizsargāti patērētāji un personu dati, kur valūta tiks glabāta, kā arī tas, kā izvairīties no straujām valūtas svārstībām, kādu piedzīvojis “Bitcoin”. “Facebook” to cer novērst, piesaistot “Libras” vērtību starptautiskam valūtas grozam, kurā būtu ASV dolārs, sterliņu mārciņa, Japānas jena un eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti