Pusdiena

Iedzīvotāji nemierā ar policijas reaģēšanas laiku

Pusdiena

Pusdiena 28.07.2018

"Facebook" vērtība vienas dienas laikā kritusies par 119 miljardiem ASV dolāru

«Facebook» piedzīvo lielāko vērtības kritumu dienas laikā ASV biržu vēsturē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Interneta kompānija “Facebook” piedzīvojusi lielāko vērtības kritumu vienas dienas laikā ASV biržu vēsturē. Kompānijas vērtība samazinājusies par aptuveni 19% jeb 119 miljardiem ASV dolāru (apmēram 102,3 miljardi eiro). Šāds kritums tiek saistīts ar ne visai iepriecinošajiem ceturkšņa finansiālajiem rādītājiem, un peļņas samazināšanās tiek prognozēta arī turpmākajos ceturkšņos.

Nekad iepriekš ASV akciju tirgu vēsturē neviena kompānija dienas laikā nebija zaudējusi vairāk nekā 100 miljardus dolāru. Pirms 18 gadiem tehnoloģiju giganti “Intel” un “Microsoft” dienas laikā zaudēja attiecīgi 90 (77,36 miljardus eiro) un 80 miljardus dolāru (68,77 miljardus eiro), taču tagad interneta gigants “Facebook” šos rekordus ir pārspējis ar iespaidīgu uzviju – kompānijas vērtība dienas laikā samazinājusies par 119,4 miljardiem dolāru.

Vēl trešdien “Facebook” tirgus vērtība bija gandrīz 630 miljardi dolāru (541,55 miljardi eiro), bet ceturtdien vakara beigās šī vērtība bija vairs tikai 510 miljardi (438,4 miljardi eiro).

Šis vērtības kritums ir saistāms ar dienu iepriekš publicētajiem finanšu datiem par gada otro ceturksni. Lai arī gada griezumā peļņas rādītāji ir pieauguši par 40%, kompānijas pārstāvji atzinuši, ka peļņas rādītāji tomēr nav tik strauji, kā prognozēts iepriekš, un sagaidāms, ka līdzīgas tendences turpināsies arī nākamajos ceturkšņos. Tāpat tiek norādīts, ka “Facebook” plāno aptuveni par 50% palielināt izdevumus, cenšoties uzlabot satura uzraudzību, pārbaudot reklāmdevējus, kā arī apstrādājot personu datus. Tieši šīs trīs sfēras pēdējā laikā izpelnījušās plašu kritiku no dažādām uzraudzības iestādēm, tostarp arī Eiropas Savienībā.

Taču, iespējams, nozīmīgākais neveiksmes faktors ir visai vājie ikdienas lietotāju rādītāji.

Kompānija brīdinājusi investorus, ka peļņas krišanos sekmē tieši pieaugošā lietotāju vēlme ierobežot platformā attēloto reklāmu.

Kā televīzijas sabiedrībai CNBC norāda finanšu pakalpojumu un investīciju pārvaldības firmas “Cowen” pārstāvis Marks Teppers, “Facebook” piedāvātie reklāmas pakalpojumi nav tik iespaidīgi kā citiem konkurentiem.

“Ja mēs paskatāmies uz sociālo tīklu platformām, tad tā ir vieta, kur uzturas gados jauni cilvēki un kur apgrozās neiedomājamas reklāmas naudas summas. Tas dod milzīgas ilgtermiņa iespējas. Taču visu lielo kompāniju akcijas tiek tirgotas par paaugstinātu cenu, un tās ir pilnībā atkarīgas no astronomiska jauno lietotāju skaita pieauguma,” stāsta Teppers. “Patiesībā kompānijas maksā par izaugsmi, kas var būt un var nebūt. Kā uzņēmējs es varu teikt, ka esmu mēģinājis reklamēties dažādās platformās – “Facebook”, “Google”, “Twitter”, “Instagram” un citās. "Facebook" bija jābūt tai platformai, kurai vajadzēja uzrādīt vislabākos rezultātus. Taču rezultāti pilnīgi noteikti nebija tik iespaidīgi,” kritisks ir Teppers.

Citi eksperti gan norāda, ka, iespējams, investori ir reaģējuši pārāk asi, jo “Facebook” joprojām tiek uzskatīta par vienu no piemērotākajām kompānijām ilgtermiņa peļņas nodrošināšanai.

Vēl citi pauž pārliecību, ka pašreizējā situācijā daudz piemērotāks tehnoloģiju uzņēmums investīcijām būtu vēl viens interneta gigants “Alphabet”, kam pieder tādas vietnes kā “Google” un “Youtube”, kuru peļņas rādītāji ir daudz optimistiskāki.

Jebkurā gadījumā “Facebook” nedienas ir ietekmējušas arī vairākas citas tehnoloģiju kompānijas. Piemēram, “Twitter” akciju vērtība ir kritusies par aptuveni 3%. Šis uzņēmums ir saskāries ar tādu pašu kritiku kā “Facebook” un savus finanšu rādītājus gatavojas publiskot šodien. Arī minētā “Alphabet” akcijas ir kritušās, taču mazāk nekā par 1%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti