Panorāma

Baltijas dizaineri iekaro Briseli

Panorāma

B. Džonsons apmeklē britu karavīrus Igaunijā

EXPO 2020 rīkotāj sola palīdzēt Latvijai piedalīties

«Expo 2020» rīkotāji sola palīdzēt Latvijai piedalīties izstādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar 192 valstu dalību nākamā gada nogalē Dubaijā tiks atklāta starptautiskā izstāde "Expo 2020". Rīkotāji sola, ka izstādi apmeklēs 25 miljoni apmeklētāju un tā savā vērienā pārspēs visas iepriekšējās "Expo" izstādes, kas notiek vien reizi piecos gados. Iepriekšējo reizi Latvija uz izstādi neaizbrauca, un tiesvedība par dalībai paredzēto naudu joprojām turpinās. Arī šoreiz Latvijas dalība bija apdraudēta, taču arābu puse konceptuāli piekritusi Latvijas paviljonu izstādē uzbūvēt pati.

ĪSUMĀ:

  • No Persijas līča valstīm Latvijai tuvākās attiecības ir tieši ar AAE.
  • Šajā valstī atrodas vienīgā Latvijas vēstniecība reģionā.
  • Latvijas vēstnieks: ja nepiedalīsimies "Expo 2020", tas kaitēs attiecībām ar arābu valstīm.
  • Arābi piekrituši Latvijas paviljonu uzbūvēt paši, savukārt Latvija paviljonu īrēs.
  • Par paviljona īres nosacījumiem puses nestāsta tāpēc, ka sarunas turpinoties.
  • Paviljona izskats atšķirsies no iepriekš plānotā, taču dizaina koncepts tikšot saglabāts.

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) lielākā pilsēta Dubaija ir vieta, kur redzams, ko iespējams uzbūvēt, ja nauda nav problēma. Valsts ambīcijas uz greznību apliecina arī pati augstākā būve pasaulē – viesnīca "Burdž Halīfa". Dubaijas prestižu Emirāti cer nostiprināt ar pasaules izstādi "Expo 2020", kas nākamgad pirmo reizi notiks Tuvajos Austrumos.

No Persijas līča valstīm Latvijai tuvākās attiecības ir tieši ar AAE. Šajā valstī atrodas vienīgā Latvijas vēstniecība reģionā.

"Mūsu uzdevums ir, protams, pārstāvēt Latviju ne tikai šeit, bet arī pārējā Arābijas pussalā – Saūda Arābijā, Kuveitā, Katarā, Omānā. Kā mēs zinām, visas nosauktās valstis ir pasaules bagātāko valstu divdesmitniekā," sacīja Latvijas vēstnieks AAE Atis Sjanīts.

Latvijas mērķis šajā reģionā ir veidot tirdzniecības saites, kā arī piesaistīt investīcijas. Vēstnieks uzskata, ka Latvijas nepiedalīšanās "Expo 2020" varētu pamatīgi kaitēt Latvijas attiecībām ar arābu valstīm.

"Ja mēs esam vieni no nedaudzajiem, pavisam nedaudzajiem pasaulē, kuri šeit nepiedalās, tad viņi izdarītu ļoti skaidrus secinājumus, un, protams, tas atstātu sekas uz ļoti tālu nākotni uz mūsu divpusējām attiecībām. Un es vēlreiz atkārtoju – ne tikai ar Emirātiem, bet visai Arābijas pussalai," atzīmēja vēstnieks.

Latvijas valdība jau sen lēmusi "Expo" piedalīties ar savu paviljonu, un šim mērķim atvēlējusi 4,2 miljonus eiro. Arhitektu konkursā izstrādāts arī paviljona mets. Tomēr valdības lēmums paviljona organizēšanu uzticēt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai (LTRK) izrādījās kļūdains. Darbi kavējās, un valdība līgumu ar kameru lauza. Šonedēļ ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") devās uz AAE, lai vienotos par veidu, kā Latvija izstādē piedalīsies. Viņš stāstīja, ka arābi piekrituši Latvijas paviljonu uzbūvēt paši, savukārt Latvija paviljonu īrēs.

"Arābu puse vēl rēķina vairākas sadaļas, kas ir saistītas arī ar uzturēšanu. Izstāde notiks 2020. gadā, un vēl 2021. gadā. Ir ļoti būtiski, kādus materiālus mēs izmantosim. No tā arī ir atkarīgas izmaksas. Rupji rēķinot, tās varētu samazināties trīs reizes," teica ministrs.

Šobrīd "Expo" teritorija ir četrus kvadrātkilometrus liels būvlaukums. Diemžēl izstādes rīkotāji ir ļoti strikti. Latvijas paviljona vietu filmēt ir aizliegts. Vienīgais pleķītis, ko filmēt ir atļauts, ir pabeigtais laukums tā sauktajā Ilgtspējas zonā.

Rīkotāji striktos filmēšanas noteikumus pamato ar drošību – visapkārt darbojas smagā būvniecības tehnika, tāpēc būvlaukumā drīkst atrasties tikai strādnieki. Par sadarbību ar Latviju atbildīgais "Expo" pārstāvis Madžids Alsuvaidi norādīja, ka Latvijas piedalīšanās modelis atšķirsies no citām valstīm. Tas gan neesot nekas unikāls, jo ar dažādām problēmām saskaras arī citi.

"Mēs ar katru dalībnieku strādājam individuāli un atbalstām viņus, lai pārvarētu dažādus šķēršļus. Mēs cieši strādājam ar Latvijas Ekonomikas ministriju, lai nodrošinātu, ka Latvija "Expo" piedalās.

Ministrija īres paviljonu lūgusi novēloti, taču strādāsim, lai to nodrošinātu jūsu budžeta iespēju robežās," teica Alsuvaidi.

"Viņi vēlas šo pasākumu ļoti krāšņu, globālu, iespējams, neatkārtojamu. Protams, ka mūsu kā Eiropas Savienības dalībvalsts līdzdalība viņiem ir būtiska," piebilda ekonomikas ministrs Nemiro.

Par paviljona īres nosacījumiem puses nestāsta tāpēc, ka sarunas turpinoties. "Expo" pārstāvis gan apliecināja, ka pēc izstādes Latvijas paviljons tiks demontēts, jo turpmākajos teritorijas plānos tas neiederas. Ekonomikas ministrs Nemiro neslēpa, ka paviljona izskats atšķirsies no iepriekš plānotā, taču dizaina koncepts tikšot saglabāts, un jauns konkurss arhitektiem nebūs jārīko.

"Expo 2020" atklāšana notiks nākamā gada 20. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti