«Eurostat»: Latvijā jūlijā bijusi augstāka gada inflācija nekā ES un eirozonā vidēji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

 Latvijā jūlijā bijusi augstāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Gada inflācija Latvijā jūlijā bijusi 21,3%. Augstāka inflācija pagājušajā mēnesī bijusi vien Igaunijā (23,2%), bet tikai nedaudz zemāka kā Latvijā tā bijusi Lietuvā (20,9%).

Jūlijā salīdzinājumā ar 2021. gada septīto mēnesi inflācija reģistrēta visās ES dalībvalstīs.

ES vidēji gada inflācija jūlijā bijusi 9,8%, bet eirozonā tā veidojusi 8,9%.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi – jūniju – patēriņa cenas jūlijā ES pieaugušas par 0,2%, bet eirozonā – par 0,1%.

Latvijā salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenas jūlijā pieaugušas par 2,2%, Lietuvā tās palielinājušās par 0,8%, bet Igaunijā – par 2,1%.

Mēneša salīdzinājumā patēriņa cenas pieaugušas 21 ES dalībvalstī.

Augstākā mēneša inflācija bijusi Ungārijā (+2,4%), bet augstākā mēneša deflācija reģistrēta Grieķijā (-1,6%).

KONTEKSTS:

Krievijas karš Ukrainā, cenu pieaugums, īpaši enerģijai un pārtikai, kā arī joprojām klātesošās piegādes ķēžu problēmas rada recesijas riskus gan ASV, gan Eiropā. 

Straujāks cenu pieaugums kopš pavasara vērojams arī Latvijā. Jūnijā piepildījās banku analītiķu prognozes  gada inflācija pārsniedz "trekno gadu" pīķi, sasniedzot 19,3%. Taču 2022. gada jūlijā, salīdzinot ar pērnā gada jūliju, Latvijā vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 21,5%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Šāds rādītājs ir augstākais, kas ir fiksēts CSP datos par patēriņa cenu pārmaiņām Latvijā kopš 1998. gada

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti