«Escape Room» istabu skaits Latvijā samazinās, bet spēlētāju – pieaug

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Atrasties starp divām pasaulēm – īsto un iluzoro, ko radījusi datorspēļu vide. “Escape the Room” jeb izkļūt no istabas – tā sauc datorspēļu žanru, kurā stundas laikā jāpaveic dažādi uzdevumi, jāatmin visas mīklas un noslēpumi un jātiek ārā. Pirms vairākiem gadiem realitātē pārnestās kvestu istabas parādījās Japānā, 2014. gadā arī Latvijā. Istabas vairojās kā sēnes pēc lietus, taču tagad to ir izteikti mazāk.

Izdzīvo tikai konkurētspējīgie

Šobrīd Rīgā vien tiek piedāvātas vairāk nekā trīsdesmit istabas, taču ar vienu kvestu jeb meklēšanas uzdevumu pats par sevi izdzīvot nevar. Uzņēmuma “Real Quest” pārstāve Viktorija Burnova skaidro, ka daudzas kompānijas pārdod savus kvestus un tie aiziet citam brendam. Istabas nav mūžīgas, tās dzīvo vidēji trīs gadus. Katrai ir sava leģenda, stāsts. Jāizkļūst no grimstoša "Titānika", nelegālā kazino, sērijveida slepkavas mājas, jāmāk nolaupīt Svēto Grālu, jāatrod izeja, izzinot trakā zinātnieka noslēpumu… Ir arī performances jeb istabas ar dzīviem aktieriem, kas izmaksu dēļ ierobežo apmeklētību. Krievijā tās tiek taisītas uz 200 kvadrātmetriem, trijiem stāviem, un ir jāskrien prom, jābēg kopā ar aktieriem, kuri it kā ir izdzīvojuši. Latvijā savukārt “Escape Room” ir vienīgais uzņēmums, kas piedāvā performanci.

“Mums ir mazs tirgus un liela konkurence, istabas ļoti ātri zaudē savu aktualitāti un pārstāj nest peļņu. Parādās arvien vairāk nekvalitatīvu istabu, un,

spriežot pēc tirgus situācijas, ir varbūt kādi pieci uzņēmumi, kas aktīvi nodarbojas ar kvestistabu radīšanu. Varbūt ir pāris uzņēmumi, kas strādā priekš sevis, taču tas ir mazs bizness,"

atklāj uzņēmuma “Mysteria” līdzīpašnieks Vladimirs Zolotorevs.

Noteiktā vietā, noteiktā laikā

Uzņēmēji atzīst, ka, lai arī kopš pirmās istabas atvēršanas pagājuši jau četri gadi, arvien vairāk cilvēku nāk un interesējas par izlaušanās spēļu industriju. “Mēs pakāpeniski pierodam pie kaut kā jauna. Noteiktā vietā, noteiktā laikā ir jātaisa konkrētas istabas. Līdzīgi ir ar viedtālruņiem – ja tie uzreiz būtu parādījušies, mēs, visticamāk, pat nezinātu, kas tie ir un kā tos lietot,” atklāj Zolotorevs. Protams,

ja ir bijusi iepriekšēja pieredze ar datorspēlēm, ir vieglāk.

“Cilvēks saprot, kur meklēt un kā veidoti uzdevumi. Pretējā gadījumā pirmās piecas minūtes paiet, cenšoties saprast, ko darīt. Un tikai tad, kad šķiet, ka nav ko darīt, cilvēks sāk pamazām darboties, meklēt, skatīties apkārt,” saka “Escape Room” vadītājs Vadims Maškancevs.

Var dalīt istabas pēc sarežģītības pakāpes vai citas gradācijas, taču Burnova skaidro, ka tas ir katra individuālais faktors, un arī starp valstīm kvesti pēc kvalitātes līmeņa neatšķiras. Pati “Real Quest” pārstāve izgājusi vairāk nekā 150 istabas: visas istabas Rīgā, kopumā gandrīz visu Latviju un apmeklējusi istabas arī Igaunijā un Lietuvā. “Arī Krievijā ir slikti kvesti un nenormāli fantastiski. Līdzīgi kvesti ir arī Igaunijā, bet daudz kas ir atkarīgs no mentalitātes. Cilvēkiem ir cita loģika, cita domāšana, un, piemēram, Eiropā vairāk ir seifi, kodi, atslēgas, mazāk tehnoloģisko lietu. Latvijā savukārt ir aktuāli taisīt kvestus, kur ir tehnoloģijas, inženierija, un, ja tu pats to nemāki uztaisīt, tad ir jāmeklē speciālistu kontakti, kuri var palīdzēt fiziski uzbūvēt kvestu. Taču to tirgū ir ļoti maz.” Tas nozīmē, ka uzdevumi, kuru realizēšanai nepieciešama programmēšana, sadārdzina izmaksas un pagarina istabu celšanas termiņu.

Pieprasījums līdz ar atlaidi

Iespējas attīstībai ir gan Latvijā, ārpus Rīgas, gan ārpus valsts robežām, taču nopietns jautājums ir par budžetu. Krievijā veido gan scenārijus, gan iekārtas, un tas jau izmaksā vidēji 25 000 eiro. Latvijā tie ir 4000 eiro vismaz, protams, ir dārgāki, lētāki, bet no tā īsti neko tādu neuztaisīsi. “Rīgā, Latvijā cilvēki nav gatavi maksāt kosmiskas summas par kvestiem – viņiem tas liekas pārāk dārgi. Pieprasījums ir tām istabām, kurām ir atlaides. Ja runājam par Eiropas līmeni, tur cilvēkiem ir pavisam citas algas un viņi ir pieraduši visu laiku maksāt par izklaidēm.

Brīvdienās 50 eiro par istabu, lai gan nāk pieci cilvēki, un it kā nav daudz, no katra pa 10, bet psiholoģiski cilvēkam tas liekas dārgi,” saka Burnova.

Problēmas sagādā arī neplānotie bojājumi – cilvēki, ieejot azartā, aizmirst, ka nedrīkst lauzt atribūtus. Ir grūti salabot nekavējoties, īpaši, ja tas saistīts ar elektroniku, vadiem. Tas aizņem ilgāku laiku un paaugstina izmaksas, attiecīgi atspoguļojoties uz cenām. Taču Maškancevs uzskata, ka Eiropā kvestu kvalitāte nav tik laba, tāpēc ir vieta, kur izvērsties nākotnē, meklējot attīstību citos virzienos. Un mobilitāte ir viens no atslēgas faktoriem.

Uzņēmums piedāvā pārvietojamus kvestus konteineros, kuri kvalitātes ziņā pārspēj tos, kas statiski atrodas uz vietas. “Tos var samazināt, palielināt. Nolikt šodien šeit, un, ja nav pieprasījuma, pārvest uz citu pilsētu,” skaidro vadītājs. “Pie mums ir lētāk nekā, piemēram, Vācijā, un viņiem tas ir izdevīgi.” Darbaspēks ir dārgāks, ir nodokļi. Turklāt, ja ir kāds bojājums, sienu vieglāk noņemt un nomainīt, nekā lauzt visu un veidot pa jaunam. Taču reizēm, ja nākamā grupa atnāk un ir nenovēršams bojājums, tad nākas ļaut citā reizē spēlēt bez maksas.

Attīstīties ārpus rāmjiem

Tas ir tikai laika jautājums, kad aiz eksistējošo istabu robežām tiks atvērtas jaunas. Zināmajam tiks piešķirts nezināmais, kaut kāds jauns griezums. Bieži vien pārlieku liela uzmanība tiek veltīta uzkrītošām, bet nekam nederīgām lietām, kamēr svarīgais var ilgu laiku nepamanīts atrasties pašā acu priekšā. Protams, ir grūti piesaistīt ar jaunām idejām, jo gandrīz visas jau ir bijušas.

Viens no virzieniem, ko “Mysteria” paredz uzsākt Latvijā, ir virtuālās realitātes kvesti. Atšķirībā no reāliem kvestiem, spēlētāji fiziski nejutīs priekšmetus. Rokās tiks turētas divas pultis, ar kuru palīdzību var risināt uzdevumus, paņemt kaut ko, pieskarties. “Pilnvērtīgas istabas izveide patērē daudz laika un līdzekļu, un tā nav ilgstoši dzīvotspējīga.

Virtuālo kvestu savukārt ir vieglāk izveidot, vieglāk pārvietot. Turklāt vienā lokācijā mēs varam atvērt kaut 100 istabas. Tas pacels kvestus jaunā līmenī.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti