ES varētu aplikt ar paaugstinātām muitas nodevām ASV preces 20 miljardu dolāru vērtībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lidmašīnas, traktori, augļi un pat kečups ir iekļauts plašajā amerikāņu preču sarakstā, ko Eiropas Savienība (ES) varētu aplikt ar paaugstinātām muitas nodevām. Tas kļūtu par atbildes soli strīdā par, iespējams, neatļauto atbalstu, ko ASV valdība ir sniegusi amerikāņu lidmašīnu ražotājam “Boeing”. Kopējā preču vērtība Eiropas izveidotajā sarakstā sasniedz 20 miljardus dolāru. 

ES varētu aplikt ar paaugstinātām muitas nodevām ASV preces
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Trešdien Eiropas Komisija ir nodevusi apspriešanai sarakstu ar amerikāņu precēm. Tajā ir iekļautas gan saldētās zivis un augļi, gan arī traktori un lidmašīnas.

Tagad, kā sacīja Eiropas Komisijas preses sekretārs Daniels Rosiaro, savs vārds ir jāsaka Pasaules Tirdzniecības organizācijai.

“Mūsu iepriekšējie aprēķini liecina, ka zaudējumi, ko radījis ASV valdības atbalsts  kompānijai “Boeing”, sasniedz ap 12 miljardiem dolāru. Bet šis lēmums ir jāpieņem Pasaules Tirdzniecības organizācijas arbitram. Eiropa turpina būt gatava uzsākt par šo jautājumu ar ASV sarunas, ja vien tām netiek izvirzīti nekādi priekšnosacījumi un to mērķis ir panākt godīgu risinājumu,” sacīja Rosario. 

Līdztekus tam Pasaules Tirdzniecības organizācija izskata arī ASV sūdzību par neatļautu Eiropas atbalstu kompānijai “Airbus”. Šajā strīdā ASV vēlas aplikt Eiropas preču importu ar nodevām par aptuveni 10 miljardiem dolāru. 

Tirdzniecības kari bija arī viens no centrālajiem tematiem aizvadītajā nedēļā notikušajā Starptautiskā Valūtas fonda un Pasaules Bankas pavasara sanāksmē. Tajā piedalījās arī Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis. Par iespējamiem tarifiem viņš ir runājis arī ar ASV finanšu ministru un Amerikas prezidenta ekonomikas padomnieku.

“Attiecībā uz konkrētajām precēm un tarifiem, to mēs vēl precīzi nevaram pateikt, jo ASV ir sagatavojuši sarakstu ar tarifiem kopumā 11 miljardu dolāru apmērā. Bet pēc Eiropas Savienības vērtējuma tos tarifus, ko Pasaules Tirdzniecības organizācija varētu pielemt... tā summa ir ievērojami mazāka. Līdz ar to ASV nāksies būtiski īsināt šo savu listi. Un skaidrs, ka jebkura tālākā tarifu paaugstināšana, protams, bremzē ekonomisko sadarbību,” skaidroja Dombrovskis.

Briseles neapmierinātību izsauca arī trešdien pieņemtais Vašingtonas lēmumus atteikties no īpašās normas, kas kopš 1998. gada pasargāja Eiropas uzņēmumus, kuri veic biznesu Kubā. Brisele sola darīt visu, lai aizsargātu Eiropas kompānijas no iespējamās amerikāņu vēršanās un sankcijām. 

Joprojām pastāv arī drauds, ka ASV prezidents varētu ieviest sankcijas pret Eiropā ražotajām automašīnām. Kuluāros pat tiek baumots, ka no tām diez vai izdosies izvairīties, jo Tramps vadās nevis pēc ekonomiskiem apsvērumiem, bet gan ar mērķi palielināt savu popularitāti pirms vēlēšanām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti