ES vairs neatbalstīs «dīvāna zemniekus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vēlā otrdienas vakarā Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības ministriem izdevās panākt kopīgu dalībvalstu nostāju, pieņemot vairākus būtiskus lēmumus, tostarp, par atbalsta sniegšanu tā saucamajiem, „dīvāna zemniekiem”.

ES lauksaimniecības ministri ir vienojušies par vienu no visbūtiskākajiem strīdus objektiem, proti, kā kopumā izlīdzināt subsīdijas tā, lai tās saņemtu ne tikai lielsaimniecības, bet arī mazākie zemnieki. Saskaņā ar pašreizējiem nosacījumiem 80% no visiem lauksaimniecības maksājumiem saņem 20% ES saimniecību, kuras ir lielas un intensīvas, jo vairākās ES dalībvalstīs zemniekiem maksā pēc saražotā apjoma.

Taču jaunā lauksaimniecības politika paredz, ka nākamo piecu gadu laikā visā Eiropā būs jāpanāk, lai katrs zemnieks subsīdijās saņemtu vismaz 60% no hektārmaksājumiem.

Šobrīd sarunas turpina visas trīs atbildīgās puses – ES Padome, Eiropas Parlaments un Eiropas Komosija, kas sola vienošanos līdz trešdienas vakaram, tādējādi pilnībā noslēdzot diskusijas.

Latvija, kā sarunā ar Latvijas Radio sacīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma, ar iznākumu var būt apmierināta. „Uzreiz gribu teikt, ka mani apmierina tas, ka mums ir iespēja nemaksāt tikai par zemes apkopšanu,” norāda Straujuma. Līdz ar to Zemkopības ministrija pati varēs definēt, kas ir aktīvi lauksaimnieki, un noteikt, kā tiem palīdzēt.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma telefonsarunā sacīja, ka Latvija par šo vienošanos var būt gandarīta – būs iespējas nemaksāt tā sauktajiem „dīvānu zemniekiem”, vairāk atbalstīt ražojošos, arī jaunos zemniekus un tuvākajos gados atcelt cukura kvotas.

Par to, vai Latvijas zemnieki varētu joprojām cerēt uz lielākiem tiešmaksājumiem, gan runāts netika. Zemkopības ministre pauda, ka šoreiz diskutēts par naudas sadalīšanas principu, bet ne par pašu budžeta apjomu. Šie strīdi starp ES dalībvalstīm vēl turpinās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti