Pusdiena

Saeimas komisijai pārmet gausumu pašvaldību informatīvo izdevumu ierobežošanā

Pusdiena

ASV miris no Ziemeļkorejas atvestais amerikāņu students

Lielbritānija un Eiropas Savienība vienojušās par izstāšanās sarunu kārtību un tematiem

ES un Lielbritānija vienojas par «Brexit» sarunu principiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirmdien, 19.jūnijā, Beļģijas galvaspilsētā Briselē sākās sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES). To laikā panākta vienošanās par tālāko diskusiju prioritātēm un gaitu.

„Par katru jautājumu ir jāvienojas cik ātri vien iespējams,” tā pēc tikšanās ar "Brexit" lietu ministru Deividu Deivisu Briselē atzina sarunu vadītājs no Eiropas Savienības (ES) puses Mišels Barnjē.

Savukārt britu „Brexit” ministrs Deivids Deiviss, citējot bijušo britu līderi Vinstonu Čērčilu, atzina, ka katrā problēmā ir jāredz iespējas, bet uzsvēra, ka Lielbritānija neatkāpjas no „smagā Brexit”.

Vismaz patlaban, kad izstāšanās sarunas sākas, eksperti un mediji varas kārti ieliek Briseles rokās. Interneta sociālos medijus jau aplidojusi karikatūra, kurā redzams dokumentos un haotiskā papīru kaudzē, kam pa virsu uzlikts šķīvis ar aizkostu pīrādziņu un pusizdzertu kafijas krūzi, iegrimis britu „Brexit” ministrs Deivids Deiviss, bet viņam iepretī gara galda galā ar mazu blociņu un taisnu muguru sēdošs gatavs un mierīgs sarunvedis no ES puses Mišels Barnjē.

Tam par iemeslu ir krīze britu valdībā pēc Terēzas Mejas sasauktajām parlamenta ārkārtas vēlēšanām, ko vēl sarežģījuši terorakti un Londonas centrā nodegušais daudzstāvu nams un anonīmu EK pārstāvju izteikumi, ka briti šīm sarunām pilnīgi noteikti nav gatavi.

Taču abu pušu pirmā tikšanās Briselē noritējusi bez drāmas, tiesa apmainoties ar ļoti simboliskām dāvanām – Barņē saņēmis grāmatu par kalnos kāpšanu, bet Deiviss – no koka darinātu kāpēja nūju, kādas pazīstamas Barņē dzimtajā Savojā, Francijā. Izrādās kalnos kāpšana esot abu aizraušanās.

“Šodien mēs vienojāmies par termiņiem. Mēs vienojāmies par sarunu organizēšanu un prioritātēm.

Pirmajā kārtā mēs risināsim aktuālākās problēmas, lai  mazinātu “Brexit” radīto nenoteiktību,” sacīja ES pārstāvis „Brexit” sarunās Mišels Barnjē. „Mēs vēlamies pārliecināties, ka Lielbritānijas izstāšanās notiek zināmā kārtībā. Pēc tam, otrajā kārtā, mēs apspriedīsim nākotnes sadarbību. Mēs arī vienojāmies, kā mēs strukturēsim diskusijas,” norādīja Barnjē. 

Viņš un Lielbritānijas “Brexit” ministrs Deivids Deiviss  paziņoja, ka katru mēnesi notiks četras sarunu kārtas un nākamā tikšanās gaidāma 17. jūlijā. Oficiālā Londona un Brisele vēlas pēc iespējas ātrāk vienoties par izstāšanās galvenajiem principiem, tostarp Lielbritānijas finanšu saistībām, bloka dalībvalstu  pilsoņu tiesībām, kā arī Ziemeļīrijas problēmu. Nākamnedēļ Londona sola publiskot pilnu prasību sarakstu.

Mērķis ir panākt pietiekamu progresu, lai pārējo 27 bloka dalībvalstu līderi varētu lemt par nākotnes attiecībām ar Lielbritāniju un savstarpējās tirdzniecības līgumu.

Pēcāk tiekoties ar medijiem Briselē abas puses norādīja, ka vēlas, lai šīs būtu viscaurspīdīgākās un atklātākās sarunas visā moderno laiku vēsturē.

Barnjē arī uzsvēra, ka nekādā gadījumā tās nebūs sarunas pret Lielbritāniju, bet gan ar to, un, ka Briseles attieksme allaž būs atbalstoša.

Lielbritānija par izstāšanos no ES paziņoja pērn 23.jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti