ES un ASV tirdzniecības līgums – ekonomiskais NATO

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vai brīvās tirdzniecības līgums starp Eiropas Savienību (ES) un Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV) var kļūt par “ekonomisko NATO”? Šādu salīdzinājumu ir izteikuši daži amerikāņu eksperti. Citi ir pieticīgāki savās aplēsēs par šī līguma iespējamiem ieguvumiem, tomēr ir skaidrs, ka papildus ekonomiskajiem pastāv arī ģeopolitiskie iemesli, kādēļ Eiropa un ASV varētu gribēt stiprināt savstarpējās attiecības, un daļa no tiem ir saistīta arī ar pašreizējo situāciju Ukrainā.

“Katra diena nes jaunus pierādījumus par ģeopolitiskajiem iemesliem, kādēļ Eiropai un Amerikai būtu jāstiprina savas attiecības,” ar šādu frāzi savu uzrunu žurnālistiem uzsāka Amerikas Savienoto Valstu vēstnieks Eiropas Savienībā Entonijs Gardners.

Lai to ilustrētu, Gardners minēja notikumus Tuvajos Austrumos, Ziemeļāfrikā, Irākā un arī Krievijas rīcību Ukrainā, atbalstot nemierniekus.

“Šis līgums neskar tikai ekonomiku un jaunu darba vietu radīšanu, lai vai cik nozīmīgi tas būtu. Tas ir kaut kas vairāk. Tas ir jauns veids, kā stiprināt transatlantisko sadarbību,” piebilda ASV vēstnieks Briselē.

Daudziem Eiropā šie vārdi var likties pārlieku skaļi un patētiski. Un galu galā, ko tad tas viss īsti nozīmē? Viena iespējamā atbilde ir Eiropas un Amerikas ekonomiskās un līdz ar to arī politiskās ietekmes saglabāšana pasaulē. Vairākas ASV amatpersonas norāda, ka tā saucamie ārējie riski pasaulē pieaug, tādēļ ir svarīgi sadarboties. Otrs aspekts ir enerģētika.

“Argumenti par labu tam, ka Amerikai būtu jādalās ar savu sašķidrināto dabasgāzi ar pārējo pasauli, ir diezgan spēcīgi,” saka Garets Vorkmans no prominentās Vašingtonas domnīcas ar nosaukumu “Atlantiskā padome”.

Vorkmans piebilst,  ka stabilas enerģijas piegādes pasaulē stiprina arī ASV kopējo stabilitāti un drošību un nesenie notikumi Ukrainā to vēlreiz pierādot.

Ir paredzams, ka brīvās tirdzniecības līgums starp ASV un Eiropu atvieglos pieeju Amerikas gāzei. Bet paies vēl vairāki gadi, pirms būs iespējams nodrošināt stabilu piegādi. Tāpat ir atvērts arī jautājums par cenu, jo gāzi pirmkārt piegādās tajos pasaules reģionos, kur labāk maksā. Tomēr teorētiski piegādātāju skaita pieaugums pasaulē var veicināt konkurenci un mazināt Krievijas gāzes monopolu Eiropā.

Uz ģeopolitiskajiem apsvērumiem norāda arī Petersona starptautiskā ekonomikas institūta dibinātājs Freds Bergstins.

“Ikvienam būtiskam tirdzniecības līgumam, ko ASV jebkad ir noslēgusi, par pamatu galvenokārt ir bijuši politiskie un nacionālās drošības apsvērumi, nevis ekonomika,” skaidro Bergstins.

Petersona institūta dibinātājs gan uzreiz piebilst, ka ekonomiskajiem ieguvumiem, protams, arī šādā līgumā ir jābūt.

Eiropas Savienības amatpersonas savos izteikumos ir piesardzīgākas, atkārtojot vien, ka viņu mērķi ir visnotaļ ambiciozi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti