ES un «AstraZeneca» vakcīnu piegāžu strīdā vienojas ārpus tiesas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropas Savienība (ES) un Lielbritānijā bāzētais farmācijas uzņēmums "AstraZeneca" piektdien pavēstīja, ka panākuši izlīgumu strīdā par Covid-19 vakcīnu piegāžu nepildīšanu.

Vienošanās paredz, ka atlikušo daļu no 300 miljoniem devu, ko "AstraZeneca" līgumā bija apsolījis ES, uzņēmums piegādās līdz 2022.gada marta beigām un ka tiks izbeigtas tiesu cīņās Beļģijas tiesās.

2021.gada pirmajā pusē "AstraZeneca" piegādājis 100 miljonus devu, līdz gada beigām piegādās vēl 135 miljonus, bet vēl 65 miljonus līdz 2022.gada martam, teikts Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā.

"Līdz ar to piegādāto devu skaits  būs sasniedzis 300 miljonus devu, kā tas bija atrunāts līgumā," teikts paziņojumā.

Briseli bija sadusmojis tas, ka britu-zviedru farmācijas uzņēmums neveica solītās piegādes, apdraudot ES vakcinācijas programmas pirmā posma mērķu izpildi.

Amatpersonas apsūdzēja "AstraZeneca", kas par prioritāti izvirzījis piegādes Apvienotajā Karalistē, un EK juristi vērsās tiesā, pieprasot pildīt piegādes vai arī rēķināties ar prāvām sodanaudām.

Pagaidu spriedumā jūnijā Briseles tiesa "AstraZeneca" noteica jaunu piegāžu grafiku, kas uzņēmumam ir jāpilda.

Tagad abas puses vienojušās par datumiem un termiņa pagarināšanu līdz nākamā gada martam.

Prāvas gaitā "AstraZeneca" pārstāvji skaidroja, ka kompānija vienīgi uzņēmusies saistības atbilstoši "labāko saprātīgo centienu" nosacījumam par piegāžu mērķiem.

EK savukārt norādīja, ka līgumā ir lielāka juridiskā atbildība, un amatpersonas arī vērsa uzmanību uz to, ka Lielbritānijai, kur atrodas "AstraZeneca" galvenais birojs, uzņēmums pamatā piegādājis solītos vakcīnas devu apjomus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti