ES tirdzniecības līgums ar Vjetnamu: spēcīgs signāls arī citām Āzijas valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Parlaments (EP) ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja Eiropas Savienības (ES) un Vjetnamas brīvās tirdzniecības un investīciju aizsardzības līgumu. Šis ir lielākais tirdzniecības līgums, ko Eiropas Savienība noslēgusi ar kādu no attīstības valstīm. Brisele cer, ka šī vienošanās būs spēcīgs signāls arī citām Āzijas reģiona valstīm. Taču pirms līguma apstiprināšanas vairāki desmiti nevalstisko organizāciju (NVO) bija aicinājuši balsojumu atlikt līdz brīdim, kamēr Vjetnama neuzlabos situāciju cilvēktiesību aizsardzības jomā.  

ĪSUMĀ:

  • Diskusijas par ES un Vjetnamas līgumu ilga sešus gadus.
  • Abu pušu pārstāvji to parakstīja pērnā gada jūnija beigās.
  • Līgumu atbalstīja EP, līgums jāratificē arī visās 27 dalībvalstīs.
  • Līgums dos izaugsmes iespējas abu valstu eksportētājiem un investoriem.
  • Vienlaikus tas dos arī signālu pārējām Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm – ES ir  nopietns partneris.
  • Jaunajam tirdzniecības līgumam jāstājas spēkā šī gada vasarā.
  • Tas faktiski atcels gandrīz visas muitas nodevas preču eksportam uz Vjetnamu un no Vjetnamas.
  • Vairākas NVO aicināja EP atlikt balsojumu, kamēr Vjetnama nepiekritīs ievērot cilvēktiesības.

Diskusijas par brīvās tirdzniecības un investīciju aizsardzības līgumu starp Eiropas Savienību un Vjetnamu aizsākās jau pirms vairāk nekā sešiem gadiem, bet abu pušu pārstāvji to parakstīja pērnā gada jūnija beigās.

Eiropas Parlamenta atbalsts šim dokumentam ir viens no pēdējiem soļiem ceļā uz visaptverošāko tirdzniecības līgumu, ko 27 valstu bloks noslēdzis ar kādu no attīstības valstīm.

ES tirdzniecības līgums ar Vjetnamu: spēcīgs signāls arī citām Āzijas valstīm
00:00 / 04:43
Lejuplādēt

Vjetnama ar saviem 96 miljoniem iedzīvotāju ir viens no Āzijas reģiona augošākajiem tirgiem, kas pazīstams ar saviem tekstilizstrādājumiem un tehnoloģijām. Tā, piemēram, 20% no valsts eksportētajām precēm veido “Samsung” mobilie telefoni.

Kā pirms balsojuma paziņoja Eiropas Parlamenta ziņotājs, beļģu deputāts Gērts Buržuā, jaunais līgums dos izaugsmes iespējas abu valstu eksportētājiem un investoriem, vienlaicīgi dodot arī signālu pārējām Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm par to, ka Eiropas Savienība ir nopietns un uzticams tirdzniecības partneris.

“Šī ir unikāla iespēja parlamentam apstiprināt Eiropas Savienības ambīcijas kļūt par ambiciozu ģeopolitisku spēlētāju.

Nevis kā impēriju, kas uzspiež savus noteikumus, bet kā globālu lielvaru, kas aizsargā multilaterālismu, iestājas pret protekcionismu un vēršas pie tādiem partneriem kā Vjetnama. Eiropas Savienības uzdevums ir veicināt uz noteikumiem balstītu tirdzniecību un ar savu piemēru pierādīt, ka tirdzniecība sniedz rezultātus – tirdzniecība saved cilvēkus kopā un palielina standartus visā pasaulē gan drošības, gan darba, gan vides un cilvēktiesību jomā,” sacīja Buržuā.

Jaunajam tirdzniecības līgumam jāstājas spēkā šī gada vasarā, un tas faktiski atcels gandrīz visas muitas nodevas preču eksportam uz Vjetnamu un no Vjetnamas. Šī nodevu atcelšana notiks pakāpeniski, taču jau no pirmās dienas tarifi neattieksies uz 65 procentiem Eiropas Savienības produktu un 71 procentu vjetnamiešu preču.  

“Septiņu gadu laikā šis līgums likvidēs 99 procentus muitas nodevu. Un tas veicinās eksportu abos virzienos.

Tas pilnīgi noteikti novedīs pie vairākiem desmitiem tūkstošu labāk apmaksātu darbavietu. Palielinot starptautisko standartu izmantošanu, šis līgums samazinās arī ar tirdzniecību nesaistītu barjeru skaitu un samazinās izmaksas mūsu uzņēmumiem. Mēs uzlabosim piekļuvi abu pušu tirgum, ieskaitot mazajiem un vidējiem uzņēmumiem,” skaidroja Gērts Buržuā.

Parlamenta balsojuma priekšvakarā 28 nevalstiskās organizācijas aicināja parlamentu atlikt šo balsojumu līdz brīdim, kamēr Vjetnamas valdība nebūs piekritusi ievērot vairākas pārbaudāmas prasības darba tiesību un cilvēktiesību jomā. Nevalstiskais sektors aicina norādīt uz nepieciešamību izmainīt Vjetnamas kriminālkodeksu, īpaši punktus, kas ļauj vajāt tiesību aizstāvjus, žurnālistus, advokātus, reliģiskos līderus un politiskos disidentus.

Tiek pieprasīts atbrīvot politiskos ieslodzītos, tostarp žurnālistu Phamu Či Dungu, kurš, starp citu, ir ieslodzīts arī par Eiropas Savienības brīvā tirdzniecības līguma popularizēšanu. Kā piemērs tiek minēts 2016. gadā noslēgtais brīvās tirdzniecības līgums ar Uzbekistānu – parlamenta piekrišana tika sniegta vien tad, kad valsts bija sasniegusi konkrētus rezultātus cīņā ar bērnu nodarbināšanu. Tāpat tiek norādīts, ka Eiropas Parlaments līdz šim ir atteicies apstiprināt līgumu ar Turkmenistānu, jo šī valsts atsakās veikt izmaiņas likuma varas un cilvēktiesību jomā.

Taču, kā Eiropas Parlamenta debatēs atzina vācu deputāte Svenja Hāna, lai arī Vjetnama ir komunistiska valsts un situācija cilvēktiesību jomā liek vēlēties ko labāku, jaunais tirdzniecības līgums var kalpot kā līdzeklis šīs situācijas uzlabošanai.

“Vjetnama nav demokrātija, un tirdzniecības līgums to vienas nakts laikā par tādu nepadarīs.

Taču līgums veicinās ekonomisko attīstību, ļaus cilvēkiem izkļūt no nabadzības, piešķirot viņiem vairāk tiesību un lielāku aizsardzību. Jaunais darba likums īpaši aizsargā ievainojamākās grupas, tiks atļautas arodbiedrības un pulcēšanās brīvība sekos. Mēs jau tirgojamies ar Vjetnamu, un nav stāsts par to, vai mēs to gribam vai ne. Jautājums ir par apstākļu uzlabošanu. Tāpēc nosūtīsim spēcīgu sadarbības signālu visam Āzijas reģionam un visiem reformistu spēkiem, kuri tic sadarbībai ar Eiropas Savienību, un nedosim iespējas spēlētājiem, kuri nevēlas savienot tirdzniecību un vērtības. Piemēram, Ķīnai,” sacīja Hāna.

Pēc Eiropas Parlamenta balsojuma tirdzniecības līgums jāapstiprina arī Eiropadomē. Savukārt investīciju aizsardzības līgums jāratificē arī visās 27 dalībvalstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti