ES soli tuvāk lētākiem mobilajiem sakariem ceļojumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas prezidentūrai pagājušajā naktī izdevies panākt provizorisko vienošanos ar Eiropas Parlamentu par Telesakaru vienotā tirgus priekšlikumu, kas paredz viesabonēšanas piemaksu atcelšanu un pirmos atvērta interneta noteikumus Eiropas Savienībā (ES). Patērētājiem tas nozīmē lētākus pakalpojumus, viesojoties ārzemēs, savukārt mobilo sakaru operatori savās prognozēs pagaidām ir piesardzīgi.

Priekšlikums, kas vēl būs jāapstiprina dalībvalstīm, paredz no 2017.gada 15.jūnija ES atcelt viesabonēšanas piemaksas, kas ļaus patērētājiem, atrodoties citās dalībvalstīs, lietot mobilo sakaru pakalpojumus par to pašu samaksu, kā savā dalībvalstī. Operatori varēs noteikt „taisnīgas lietošanas politiku”, lai novērstu negodprātīgu viesabonēšanas pakalpojumu izmantošanu.

Telekomunikāciju uzņēmumu pārstāvji tomēr uzsver, ka iecerei nepieciešams, lai starp valstīm nebūtu lielas atšķirības tarifos. Kā norāda LMT Biznesa vadības dienesta direktors Vīgants Radziņš, šobrīd tomēr precīzu pārmaiņu ietekmi ir pāragri prognozēt: „Šobrīd informācija, ko esam saņēmuši, ir nepietiekama, lai sāktu domāt un rēķināt ietekmi finanšu ziņā. Pieļauju, ka neizbēgami tāda arī būs, jo, piemēram, norēķini starp operatoriem paliek tādi, kādi tie ir, bet, ja par šo minūti klients nemaksā, tad, protams, ietekme finanšu ziņā būs. Bet grūti šobrīd rēķināt un  prognozēt.”

„Bite Latvija” komercdirektore Kristīne Britāne norāda, ka klientiem, kuri tālruni izmantos ārzemēs, panāktā vienošanās ir laba ziņa. Tomēr ietekmi uz vietējiem tarifiem un operatoru izmaksām šobrīd ir pāragri vērtēt. „Skaidrs, ka nākamā gada pavasarī klienti varēs ceļot ērtāk, izdevīgāk un viesabonēšanas tarifi tiks samazināti. Par to mums ir prieks un esam gandarīti. Tad ar 2017.gadu viesabonēšanas tarifi tiks pielīdzināti mājas tarifiem, bet telekomunikāciju nozarē viss mainās ļoti strauji, un nupat parādījušies tarifi ar neierobežotām sarunu minūtēm, arī ar neierobežotu internetu. Tā kā par to, kas būs 2017.gadā, pašlaik patiesi ir mazliet pāragri spriest,” saka Britāne.

Lai gan Eiropas Parlamenta un Latvijas prezidentūras vienošanās par viesabonēšanas piemaksu atcelšanu pagaidām ir provizoriska un tā vēl ir jāapstiprina arī Eiropas Savienības dalībvalstīm, pēc ārvalstu analītiķu teiktā - domstarpības par galvenajiem pārmaiņām attiecībā uz viesabonēšanu ir atrisinātas.

Vēl pirms dažām nedēļām, jūnija vidū, lēsts, ka Latvijas prezidentūras laikā, visticamāk, neizdosies vienoties par viesabonēšanas atcelšanas datumu. Tajā brīdī vēl nebija izdevies vienoties pat ekspertu līmenī.

Viesabonēšanas jautājuma atrisināšana bija viena no svarīgākajām prioritātēm Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti