ES patērētāju tiesību sargi: Lēmums atcelt viesabonēšanu vēl negarantē lētākus mobilos sakarus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

30.jūnijā Latvijas prezidentūra panāca provizorisko vienošanos ar Eiropas Parlamentu (EP) par Telesakaru vienotā tirgus priekšlikumu, kas paredz viesabonēšanas piemaksu atcelšanu un pirmos atvērta interneta noteikumus Eiropas Savienībā (ES). Taču  Eiropas patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas BEUC pārstāvis Giljermo Beltra  uzskata, ka šī vienošanās vēl nebūt negarantē, ka viesabonēšanas maksas tiešām atcels. 

Viesabonēšanas piemaksu atcelšana ir laba ziņa patērētājiem, kuri turpmāk par tālruņa sakariem maksās ievērojami lētāk, tomēr jau ir izskanējušas bažas par to, vai mobilo sakaru operatori būs gatavi atteikties no vērā ņemamiem ienākumiem un vai dārgāki nekļūs citi pakalpojumi.  

Jau ir izskanējuši arī viedokļi, ka viesabonēšanas tarifu kritums var pamudināt atsevišķus operatorus palielināt vietējos tarifus, lai kompensētu zaudētos ieņēmumus.

Eiropas patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas BEUC pārstāvis Giljermo Beltra norāda, ka patērētāji jau nākamgad izjutīs būtisku viesabonēšanas tarifu kritumu, tomēr viss nepieciešamais tam, lai 2017.gadā viesabonēšanas tarifi tiktu atcelti pilnībā, pagaidām vēl nav izdarīts.  

“Galvenais, nozīmīgākais ieguvums no panāktās vienošanās, nenoliedzami, ir tas, ka no 2016.gada 30.aprīļa viesabonēšanas cenas samazinās. No šī datuma jūs maksāsiet piecus centus par vienu minūti telefona sarunas, divus centus par katru īsziņu un piecus centus par katru datu megabaitu,” pauda Beltra.

“Otra nozīmīgākā vienošanās ir tas, ka no 2017.gada šiem viesabonēšanas tarifiem jābūt atceltiem pavisam, tomēr ir viens ļoti nozīmīgs priekšnosacījums, lai tas varētu notikt – Eiropas institūcijām ir jāpabeidz darbs pie normatīviem, kas regulē mobilo sakaru operatoru savstarpējo sadarbību. Ja šis darbs netiks pabeigts līdz 2017.gada 15.jūnijam, viesabonēšanas tarifi vēl kādu laiku saglabāsies,” atzina Beltra.

Arī viņš ar bažām vērtē iespēju, ka telekomunikāciju uzņēmumi tomēr vēl nebūs gatavi zaudēt lielu daļu no saviem ieņēmumiem, tāpēc vai nu daļēji centīsies glabāt viesabonēšanas maksas, vai arī meklēs veidus, kā zaudētos ieņēmumus kompensēt.  

“Pat tad, kad viesabonēšanas tarifi formāli tiks atcelti, viss vēl nebūs atrisināts. Daži mobilo sakaru operatori nolems, ka viņiem tas ir pārāk dārgi, un pieprasīs sev izņēmuma statusa piemērošanu,” prognozēja Beltra.

“Ja šie izņēmumi tiks pieļauti, operatori joprojām varēs iekasēt viesabonēšanas maksu. Citi operatori savukārt var nolemt ierobežot pieļaujamo tālruņa lietošanas laiku ārvalstīs bez maksimālās piemaksas. Šobrīd par visiem iespējamajiem izņēmumiem vēl nav zināms, tāpēc zināmā mērā panāktā vienošanās raisa vilšanos – tā vēl negarantē, ka viesabonēšanas tarifi tiešām tiks atcelti,” uzskata Beltra.

Paši mobilo sakaru operatori tomēr, komentējot vienošanos, atturējās no prognozēm par to, kā viesabonēšanas atcelšana varētu ietekmēt, piemēram, vietējos tarifus, uzsverot to, ka vēl gaidāmie divi gadi nozarei ir salīdzinoši ilgs laiks, un vēl iespējamas būtiskas pārmaiņas tirgū.

“Latvijas mobilā telefona” pārstāvis Vīgants Radziņš norādīja, ka šobrīd informācija par vienošanos ir nepietiekama, lai sāktu domāt un rēķināt ietekmi finanšu ziņā.

“Pieļauju, ka neizbēgami tāda arī būs, jo, piemēram, norēķini starp operatoriem paliek tādi, kādi tie ir, bet, ja par šo minūti klients nemaksā, tad, protams, ietekme finanšu ziņā būs. Bet grūti šobrīd rēķināt un  prognozēt,” uzsvēra Radziņš.

Arī „Bite Latvija” komercdirektore Kristīne Britāne norādīja, ka panāktā vienošanās ir laba ziņa klientiem, tomēr ietekmi uz vietējiem tarifiem un operatoru izmaksām šobrīd ir pāragri vērtēt.  

“Skaidrs, ka nākamā gada pavasarī klienti varēs ceļot ērtāk, izdevīgāk un viesabonēšanas tarifi tiks samazināti. Par to mums ir prieks un esam gandarīti. Tad ar 2017.gadu viesabonēšanas tarifi tiks pielīdzināti mājas tarifiem, bet telekomunikāciju nozarē viss mainās ļoti strauji, un nupat parādījušies tarifi ar neierobežotām sarunu minūtēm, arī ar neierobežotu internetu. Tā kā par to, kas būs 2017.gadā, pašlaik patiesi ir mazliet pāragri spriest,” pauda Britāne.

Vēl pirms dažām nedēļām, jūnija vidū, prognozēts, ka Latvijas prezidentūras laikā, visticamāk, neizdosies vienoties par viesabonēšanas atcelšanas datumu, jo tajā brīdī vēl nebija izdevies vienoties pat ekspertu līmenī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti