Panorāma

Garantijas lietotiem auto nozarei līdzēs vai kaitēs?

Panorāma

Panorāma

Uzņēmējus varēs meklēt vēl sešus gadus

ES līdzfinansētajiem projektiem pašvaldības uzņēmējus varēs meklēt vēl sešus gadus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Atviegloti uzelpo pašvaldības – otrdien, 7. februārī, valdība atviegloja noteikumus par Eiropas Savienības (ES) naudu realizētajiem projektiem. Ieilgstot būvdarbiem un uzņēmējiem baidoties ieguldīt un tā radīt jaunas darbavietas, pašvaldību uzceltajos angāros vai cita veida infrastruktūrā solītā rosība izpalika. Nu iemītniekus celtajām un renovētajām telpām varēs meklēt vēl sešus gadus.

Ugunsgrēka nopostītā Preiļu pils četrus gadu desmitus muižas parkā atgādināja graustu, taču pirms pieciem gadiem sākās tās atjaunošanas darbi. Ieguldīti vairāki miljoni eiro, taču vien iepriekšējais viena miljona eiro ieguldījums sola pilij atgriezt ne vien krāšņumu, bet arī rosību.

Saimniekošanai Preiļu pils pirmajā stāvā paredzēts atrast ēdinātāju, kas radīs piecas darbavietas un ieguldīs 300 tūkstošus eiro. Taču pagaidām aiz loga rosās nevis pavāri, bet būvnieki.

Arī Preiļu pils atjaunošanai piesaistīts ES līdzfinansējums, paredzot, ka te savu uzņēmējdarbību attīstīs kāds komersants. Tas ļauj pirmajā stāvā pabeigt remontus, lai to varētu apdzīvot. Darbi gan nedaudz ieilguši, taču pagājušomēnes rīkota pirmā izsole. Tajā neviens interesi veidot restorānu pilī neizrādīja.

"Uzņēmēji zina šīs sarunas, par šo iespēju, ka būs iespējams rādītājus sasniegt vēlāk. Viņi gaidīja šos Ministru kabineta lēmumus," stāstīja Preiļu novada domes Attīstības, investīciju un inženiertehniskās daļas vadītāja Iveta Piziča.

Līdzīgi vēl arī vienā no trim Preiļos uzņēmējiem uzceltajiem angāriem – tur izsole nemaz vēl nav rīkota. Par atlikušo divu angāru nomu līgumi par nomu noslēgti rudenī, taču nu viens pārdomājis. Dārzeņu audzētājs Edgars Garkalns angārā ar iebūvētu ledusskapi un gaisa mitrināšanas sistēmu plānoja saldēt brokoļus. Sapratis, ka ēka ražošanas uzsākšanai nav piemērota, viņš gatavojas lauzt nomas līgumu.

"Uzbūvēja dārzeņu noliktavu, bet tikai uzglabāt dārzeņus – tas neatmaksāsies. Ja ražošanu gribēs iekšā, tad vajadzīgas ir visas citas prasības: tualete, kanalizācija," norādīja saimnieciskās darbības veicējs Edgars Garkalns.

Dārzeņu audzētājs vērtēja, ka prātīgāk būtu būvēt iecerētajai ražošanai jau piemērotas ēkas. Tas arī būtu iespējams, bet tad pašvaldības saņemtu mazāku ES fondu līdzfinansējumu. Priekšroku projektiem, kuros konkrēts uzņēmējs vēl nav atrasts, deva arī Rēzeknē.

"Kad mēs projektējām, domājām par līdzīgiem objektiem Rēzeknē, pieņemsim, kā "Leax", metālapstrādes kompānija. Mēs mērķējām uz to, ka varētu būt kaut kas līdzīgs, bet tomēr atnāca kokapstrādes uzņēmums. Skaidrs, ka varbūt nebija vērts ieguldīt līdzekļus pamatos, grīdās," sacīja Rēzeknes domes Pilsētvides un attīstības pārvaldes vadītājs Georgijs Orlovs.

Rēzeknē lielākās bažas bija par SPA centra projektu, taču, Ministru kabinetam pagarinot rādītāju sasniegšanas termiņu līdz 2028. gada beigām, tās rimušās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti