Eiropa šodien

ES un Armēnija paraksta sadarbības līgumu

Eiropa šodien

Atsevišķas balsis Eiropas Parlamentā aicina izbeigt pāreju uz ziemas un vasaras laiku

Līdz šim slēgtie tirdzniecības līgumi veicinājuši lauksaimniecības produktu eksportu

ES lauksaimniecības eksportā nozīmīga loma līgumiem ar Šveici, Meksiku un Dienvidkoreju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības produkcijas eksports pērn sasniedzis rekordaugstus rādītājus. Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) pasūtīta neatkarīga pētījuma rezultātiem, lauksaimniecības eksporta pieauguma veicināšanā nozīmīga loma bijusi tirdzniecības nolīgumiem ar Šveici, Meksiku un Dienvidkoreju.

Pēdējos gados Eiropas Savienībā saražotās lauksaimniecības produkcijas un pārstrādātās pārtikas eksports uz trešajām valstīm ir ievērojami pieaudzis – salīdzinājumā ar 2011. gadu eksporta kopvērtība augusi teju par trešdaļu, liecina EK dati. Eiropas Savienības lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans, iepazīstinot ar nozares sniegumu pērn, teica:

„Aizvadītajā gadā Eiropas Savienības lauksaimniecības produktu eksporta kopvērtība pārsniedza 130 miljardus eiro. Šie 130,7 miljardi eiro nozīmē, ka tā bija par 1,7 miljardiem eiro jeb 1,3 procentiem lielāka nekā 2015. gadā un par gandrīz 30 miljardiem eiro jeb 29 procentiem lielāka nekā 2011. gadā.”

Kamēr lauksaimniecības un pārtikas produktu eksports no ES turpina augt, imports no trešajām valstīm aizvadītajā gadā ir samazinājies par pusotru procentu.

Neraugoties uz Krievijas noteiktajām sankcijām Eiropas Savienībā ražotajai pārtikai, Krievija arvien ir viens no nozīmīgākajiem eksporta tirgiem, liecina Eiropas Komisijas dati  - svarīgākie lauksaimniecības produkcijas eksporta galamērķi 2016. gadā bija Amerikas Savienotās Valstis, Ķīna, Japāna, Šveice un Krievija.

EK šonedēļ publiskoja arī neatkarīga pētījuma rezultātus par tirdzniecības nolīgumu ietekmi uz lauksaimniecības nozari. Pētījumā īpaši analizēta ar Meksiku, Dienvidkoreju un Šveici noslēgto tirdzniecības līgumu ietekme. Komentējot pētījuma rezultātus, Hogans norādīja:

„Šī pētījuma secinājumi ir ļoti iedrosminoši un skaidri apliecina, ka brīvās tirdzniecības līgumi ir sekmējuši lauksaimniecības produktu eksportu un darbavietas lauksaimniecības nozarē. Pētījums liecina, ka šo tirdzniecības līgumu ietekmē lauksaimniecības produktu eksports ir pieaudzis par vairāk nekā miljardu eiro, bet pievienotā vērtība – par 600 miljoniem eiro.

Eksporta pieaugums ir nodrošinājis gandrīz 30 tūkstošus darbavietu lauksaimniecības nozarē un 7700 darbavietas pārtikas ražošanas nozarē. Visbiežāk šīs darbavietas atrodas lauku apvidos, kur iespējas atrast citu darbu ir ļoti ierobežotas.”

Ņemot vērā „Copenhagen Economics” pētnieku secinājumus, Eiropas Komisijas amatpersonas optimistiski prognozē, ka nupat ar Kanādu noslēgtais brīvās tirdzniecības nolīgums varētu vēl vairāk palielināt Eiropas Savienībā saražotās lauksaimniecības produkcijas un pārtikas eksportu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti