ES: Latvija tiek uzaicināta pievienoties eirozonai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu (ECOFIN) padomes sanāksmē otrdien savienības finanšu ministri pieņēmuši galīgo lēmumu par Latvijas uzaicināšanu eirozonā no nākamā gada 1.janvāra.

Latvija no nākamā gada 1.janvāra kļūs par 18. eirozonas dalībvalsti, paredz otrdien Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu (ECOFIN) padomes sanāksmē finanšu ministru pieņemtais galīgais lēmums par Latvijas uzaicināšanu eirozonā.

Tādejādi Latvijas līdzšinējā valūta - lats - no nākamā gada tiks nomainīta pret Eiropas Savienības (ES) vienoto valūtu - eiro. Latu maiņas kurss pret eiro netiks mainīts un paliks līdzšinējais Latvijas Bankas oficiālais kurss - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.

Līdz ar ES finanšu ministru balsojumu ir noslēgusies diplomātiskā procedūra Latvijas uzņemšanai eirozonā.

"Lēmums ECOFIN ir pozitīvs, Latvijā būs eiro! Ir pabeigta Latvijas integrācija Eiropā! Papildus stimuls izaugsmei, labklājībai, stabilitātei," savā tvitera kontā raksta finanšu minstrs Andris Vilks.

Arī premjers Valdis Dombrovskis tvītā raksta: "Šī ir iespēja stiprināt LV izaugsmi".

Eiro ieviešanu Latvijā 3.jūlijā atbalstīja arī Eiropas Parlaments, par eiro Latvijā balsoja 85% parlamenta deputātu. Tāpat 28.jūnijā vienbalsīgu politisko atbalstu sniedza ES dalībvalstu līderi.

Arī Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālā bankas (ECB) 5.jūnijā publiskotie konverģences ziņojumi par Latvijas gatavību ieviest eiro bija pozitīvi - Latvija ir gatava nākamā gada 1.janvārī ieviest vienoto ES valūtu.

ECB konverģences ziņojumā, lai arī secināts, ka Latvija izpilda visus Māstrihtas kritērijus un ir eiro zonai gatava, brīdināts par lielo nerezidentu noguldījumu īpatsvaru Latvijas banku sektorā, kā arī izteiktas bažas par Latvijas spēju ilgtermiņā pildīt Māstrihtas kritērijus, īpaši noturēt inflāciju zemā līmenī.

Latvija par eirozonas 18. dalībvalsti kļūs 2014.gada 1.janvārī. Kopš eiro ieviešanas pirmās dienas būs noteikts divu nedēļu ilgs eiro un lata vienlaicīgas apgrozības periods. Tas nozīmē, ka šajā laikā ikviens par pirkumiem varēs norēķināties arī latos, taču atlikums tiks izdots eiro. Savukārt bezskaidrā nauda 1.janvārī tiks nomainīta automātiski.

Lielākus skaidrās naudas uzkrājumus latos pusgada laikā bez maksas varēs apmainīt visās komercbankās, savukārt Latvijas Bankā latus pret eiro bez maksas mainīs mūžīgi. Trīs mēnešus varēs apmainīt skaidro naudu arī atsevišķās "Latvijas Pasta" filiālēs, kuru teritorijās nav komercbanku filiāļu. Naudas apmaiņu pēc fiksētā kursa varēs veikt neierobežotā daudzumā.

Lai Latvijas iedzīvotāji jau savlaicīgi pierastu pie cenām eiro, jau trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas tiks uzsākta obligāta cenu paralēla atspoguļošana, un tā turpināsies pusgadu pēc eiro ieviešanas. Šajā periodā cenas visiem tirgotājiem vai pakalpojumu sniedzējiem būs jānorāda gan latos, gan eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti