Pusdiena

Pusdiena 16.11.2016

Pusdiena

Hāgas tiesa atzīst Krievijas un Ukrainas kara stāvokli; ANO lems par cilvēktiesību misiju

ES kredītiestādes turpina vajāt problēmas, EK gatavo priekšlikumus banku darba uzlabošanai

ES kredītiestādes turpina vajāt problēmas, EK gatavos priekšlikumus banku darba uzlabošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas bankas turpina vajāt dažādas problēmas. Daļa no tām nāk vēl no finanšu krīzes laikiem, citas ir saistītas ar zemo banku peļņu. Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis uzsver, ka bankas šobrīd ir izturīgākas pret iespējamiem satricinājumiem nekā pirms finanšu krīzes. 

Pēdējo mēnešu skandāls ap milzīgo sodu, kas ir uzlikts “Deutsche Bank” - vienai no nozīmīgākajām Vācijas bankām, kā arī ilgstošas problēmas ar vairākām Itālijas kredītiestādēm no jauna lika aizdomāties par Eiropas finanšu stabilitāti.

Eksperti atzīst, ka Eiropas bankas vajā dažādas pagātnes problēmas. Starp tām viena no būtiskākajām ir lielais slikto kredītu īpatsvars.

Arī Eiropas Centrālās bankas noteiktās zemās procentlikmes neļauj bankām pelnīt uz kredītiem tik, cik tās vēlētos. Tādēļ Dombrovskis atzīst, ka sistēmā ir nepieciešamas pārmaiņas.

“Kaut arī kopumā situācija banku sektorā ir uzlabojusies, ir atsevišķi jautājumi, pie kuriem ir jāstrādā. Arī bankām pašām ir jāstrādā pie saviem biznesa modeļiem. Jo ekonomiskā izaugsme Eiropā turpinās, bet tā ir salīdzinoši lēna. Bankām papildu problēmas rada zemās procentlikmes,” norāda Dombrovskis.

“Var teikt, ka ekonomikai kopumā tas ir pozitīvs faktors, bet konkrēti banku sektoram tas samazina ienesīgumu,” saka Dombrovskis.

Eiropas Centrālās bankas vadītājs Mario Dragi līdz šim ir kategoriski noraidījis visus viņam adresētos pārmetumus par pārāk zemu procentlikmju noteikšanu.

Septembrī, tiekoties ar Eiropas Parlamenta deputātiem, viņš pasvītroja, ka Eiropas Centrālās bankas politika atspoguļo lēno ekonomikas izaugsmi. Turklāt Dragi uzsver, ka banku peļņu samazina arī tas, ka Eiropā gluži vienkārši ir vairāk kredītiestāžu, nekā vajag.

“Daudzām Eiropas bankām ir problēmas ar pārāk zemo peļņu. To, ka Eiropas bankām ir mazāka peļņa salīdzinājumā ar bankām citur pasaulē, izskaidro vairāki iemesli. Viens no tiem ir pārlieku liela kapacitāte. Gandrīz visās Eirozonas valstīs darbojas milzīgs banku skaits,” pauž Dragi.

“Tas rada gan konkurenci, gan arī korporatīvo struktūru dublēšanos. Un līdz ar to pieaug šo banku darbības izmaksas,” skaidro Dragi.

Dombrovskis nav tik kategorisks un uzsver, ka veselīgai ekonomikai ir nepieciešama dažādība.

“Ekonomikai ir vajadzīgas gan lielas bankas, kas var strādāt gan ar starptautiskajām kompānijām, kas var strādāt starptautiskajos finanšu tirgos, gan arī mazas bankas, kas koncentrējas uz vietējo tirgu un izsniedz kredītus maziem un vidējiem uzņēmumiem. Līdz ar to banku sektoram ir jābūt diversificētam,”  norāda Dombrovskis.

Tomēr jau tuvākajā laikā Eiropas Komisija gatavojas nākt klajā ar dažādiem priekšlikumiem banku darbības uzlabošanai. No vienas puses, tie uzliks papildu drošības garantijas lielajām bankām. No otras puses, sola mazināt birokrātisko slogu, kas brīžiem kavē banku sektora attīstību. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti