ES komisārs: Interpretējot nodokļu likumus, stingri jāievēro ES regulējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Arī nodokļu atlaide var būt neatļauts valsts atbalsts - par to Eiropas Savienībā (ES) šobrīd skaidrojas piecas dalībvalstis. Latvijai gan par ko bažīties neesot, lai gan nodokļu atlaides biznesa veicināšanai un vilināšanai piemērotas tiek.

Nodokļu atlaide par to, ka kompānija izvieto ražotnes vai ofisus attiecīgā valstī, varētu būt Eiropas Savienības atbalsta nosacījumu pārkāpums. Eiropas konkurences komisārs Hoakins Almunja nosūtījis vēstules, kurās lūdzis skaidrot situāciju ar iespējamo nelikumīgi sniegto valsts atbalstu, izmantojot nodokļu atlaides.

„Dažāda attieksme nozīmē, ka noteiktas kompāniju grupas saņem labvēlīgākus nosacījumus, interpretējot nodokļu likumus. Šī dažādā attieksme, šī, ja vēlaties to tā nosaukt, diskriminācija, var nebūt savietojama ar valsts atbalsta nosacījumiem Eiropas Savienībā. Eiropas Komisija kā iestāde, kam ir jāievieš dzīvē valsts atbalstu regulējošie ES likumi, prasa papildus informāciju no vairākām dalībvalstīm, un mēs analizēsim sniegtās atbildes. Ja mēs sapratīsim, ka valsts atbalsta nosacījumi, iespējams, ir pārkāpti, tiks uzsākta formāla izmeklēšana, kas secinās, vai tiešām ir notikusi neatļauta valsts atbalsta sniegšana. Ja saņemtā informācija un paskaidrojumi būs pietiekami, lai secinātu, ka neatļauts valsts atbalsts nav bijis, mēs vienkārši dalībvalstīm pateiksim paldies par sniegto informāciju,” skaidro Almunja.

Vēstules ar lūgumiem skaidrot, kā uzņēmēji tiek pie nodokļu atlaidēm, esot saņēmušas vismaz piecas dalībvalstis. Vēl gan netiek atklāts, par cik lielām atbalsta summām varētu būt runa. Luksemburgas ekonomikas ministrs Etjēns Šneiders no Eiropas pārbaudēm nebīstoties:

„Kā vienmēr, lielākā uzmanība, veicot dziļāku izpēti, pievērsta mazajām valstīm. Mums nav ko slēpt, tādēļ mani šī izpēte neuztrauc. Esmu samērā pārliecināts, ka viss, ko darām atbilst ES likumiem un regulām, tā kā gaidīsim un redzēsim.”

Luksemburgas ministrs neslēpj - visas valstis sacenšas savā starpā, lai pievilinātu biznesu, bet viņu pūliņi esot pilnīgi atbilstoši Eiropas Savienības norādījumiem.

Nodokļu atlaides ir arī Latvijā, tomēr Finanšu ministrijā uzsver, ka mums uztraukumam nav pamata - viss atbalsts atbilst ES nosacījumiem, skaidro Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne.

Lai gan nodokļi tradicionāli ir katras dalībvalsts ziņā, neatļautu valsts atbalstu Eiropas Savienība apkaro, jo tas kropļo konkurenci. Tādēļ, kā skaidro Hoakins Almunja, ja neatļauts valsts atbalsts tiks atklāts, tas būs jāatmaksā:

„Un noslēgumā - pieņemsim, ka tiek noskaidrots, ka daļa vai viss valsts sniegtais atbalsts ir neatbalstāms. Tas nozīmēs, ka uzņēmumiem, kas pie šī atbalsta tika, nāksies atmaksāt to saņemtajā apjomā atpakaļ atbalsta sniedzējam, šajā gadījumā - valstu budžetiem.”

Pagaidām gan nav skaidrs, kad būs zināms, vai valstīm, kurām jāskaidrojas par nodokļu atlaidēm, atbalsts bijis neatļauts un attiecīgi jāatmaksā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti