Dienas notikumu apskats

Mežaparka Lielās estrādes pārbūve būs pamatīgs pārbaudījums

Dienas notikumu apskats

Rīga Satversmes tiesā apstrīdēs skolotāju algu modeli kā diskriminējošu

ES komisāre: Vēl ir cerības šogad noslēgt brīvās tirdzniecības līgumu ar ASV

ES komisāre: Vēl ir cerības šogad noslēgt brīvās tirdzniecības līgumu ar ASV

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Cerība jau šogad noslēgt ES – ASV brīvās tirdzniecības līgumu nav mirusi, otrdien, 30. augustā pavēstīja Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma.

Viņa sacīja, ka  nepiekrīt apgalvojumam, ka līguma pārrunas ir piedzīvojušas neveiksmi. „Tās, protams, ir sarežģītas, mēs to zinājām jau no sākuma, taču tās nav izgāzušās,” sacīja Malmstrēma.

Jau ziņots, ka sarunu krustugunīs atkal ir nonācis ASV un ES brīvās tirdzniecības līgums. Vēl nesen par tā turpināšanu skeptiski izteicās Vācijas politiķi. Tagad savas bažas pauž Francija un sola bloķēt tālākas sarunas.

Francijas tirdzniecības ministrs pavēstījis, ka sarunas ir nekavējoši jāpārtrauc, jo tās ir ļoti neskaidras un ka ASV no savas puses atmet vien drupačas.

„Tas, ko Francija vēlas, ir skaidra, gaiša, nepārprotama šo sarunu pārtraukšana,” tā medijiem paudis Francijas tirdzniecības ministrs Matiass Fekls, uzsverot, ka tas nenozīmē, ka sarunas uz laiku ir jāiesaldē, bet, viņaprāt, pavisam un galīgi ir jāaptur.

Fekls norāda, ka sarunas ir ļoti neskaidras un ka ASV pretī dod vai nu neko vai vien drupačas. „Sabiedrotie nesarunājas tādā tonī. Tām nekad nebūs Francijas atbalsta,” sacījis ministrs.” Viņš arī norādījis, ka jau nākamajā mēnesī, kad ES prezidējošās Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā būs ES valstu tirdzniecības ministru sanāksme, Francija oficiāli pieprasīs sarunas pārtraukt. Francijas valdība jau iepriekš ir paudusi visai lielu skepsi par šā līguma slēgšanu. Francija bija arī pirmā, kas ļoti uztraucās par to, kā šīs atvērtās attiecības ietekmēs kino un mākslas pasauli.

Francijas ministra draudi seko pēc tam, kad vēl nesen kritiku par līguma sarunu norisi pauda arī Vācijas ekonomikas ministrs Zigmārs Gabriels. Intervijā Vācijas sabiedriskajai raidorganizācijai ZDF viņš pauda viedokli, ka ES un ASV sarunas praktiski ir cietušas neveiksmi.

Uz optimistiska viļņa sāktas ES un ASV sarunas par Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līgumu ilgst jau trīs gadus, lai gan to noslēgšanu paredzēja jau pusotra gada laikā. Līgumam prognozēja pozitīvu iespaidu uz ekonomikas izaugsmi abās okeāna pusēs. Līguma aizstāvji joprojām norāda, ka tas veicinās ekonomikas izaugsmi un jaunu darbavietu radīšanu, bet kritiķi bažījas, ka līgums vājinās patērētāju tiesību aizsardzību un ieguvēji būs vien lielie uzņēmumi.

Brisele un Vašingtona joprojām cer vienošanos panākt līdz gada beigām, kad janvārī beigsies pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas pilnvaru termiņš, taču cerības, ka tā varētu notikt, arvien sarūk. Arī Francijas prezidents Fransuā Olands paudis, ka vienošanās netiks panākta - vismaz ne līdz tam brīdim, kad janvārī beigsies Obamas pilnvaru termiņš.

Ne mazāk pretrunīga gaisotne valda arī ASV pusē, kur republikāņu kandidāts Donalds Tramps savu priekšvēlēšanu kampaņu papildina ar negatīvu attieksmi pret ES un ASV līgumu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti