Labrīt

"Olimpiskais zibsnis": 1992.gads - Barselona, Spānija

Labrīt

Ķuža, Āboliņa un Garbara pārvēlēšana: Paveiktais un darāmais policijā, VUGD un robežsardzē

ES gatavo jaunu antidempinga nodevu aprēķināšanas metodiku

ES gatavo jaunu antidempinga nodevu aprēķināšanas metodiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Tuvāko mēnešu laikā Eiropas Komisija (EK) izstrādās jaunu antidempinga metodoloģiju, ko piedāvās apspriešanai Eiropas Parlamentam (EP) un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Jauna metodoloģija nepieciešama tādēļ, ka, sākot no šā gada decembra, vairs nebūs spēkā pašreizējie noteikumi par Ķīnas eksporta cenu noteikšanu.

Sākot no šā gada decembra, ES vairs nevarēs Ķīnas importam piemērot pašreizējo godīgu eksporta cenu jeb antidempinga metodoloģiju, jo būs apritējuši 15 gadi kopš Ķīnas iestāšanās Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO).

Tādēļ visa šā gada garumā EK meklē veidus, kā turpmāk pasargāt ES dalībvalstu tirgu un ražotājus no Ķīnas dempinga ietekmes.

Piemērotāko risinājumu apspriešanā iesaistīti vairāk nekā 5000 partneru, tostarp dažādu nozaru arodbiedrību un rūpniecības sektoru pārstāvji. Informējot par komisijas turpmākajiem plāniem šajā jomā, EK viceprezidents Jirki Katainens pagājušajā nedēļā paziņoja:

"Mēs vēlamies saglabāt mūsu starptautisko atvērtību, un arī nākotnē mēs vēlamies atbalstīt brīvāku un godīgāku tirdzniecību. Taču tajā pašā laikā ir skaidrs, ka mēs neesam naivi, mēs zinām, ka ne vienmēr pārējā pasaule spēlē pēc mūsu noteikumiem. Bet mēs izpildīsim savas starptautiskās saistības. Intensīvi strādājot, mēs esam atraduši risinājumu, kas ir likumisks un ekonomiski atbildīgs."

Patlaban ES piemēro antidempinga nodevas dažādām Ķīnas precēm, kā arī ir iesniegusi PTO vairākas sūdzības saistībā ar Ķīnas noteiktajiem eksporta ierobežojumiem. 

"Mēs nodrošināsim pārejas periodu esošo aizsardzības mehānismu saglabāšanai, lai industrijām, kas ir ieguvējas no esošā likumiskā ietvara, nodrošinātu pēctecību un drošību," solīja Katainens.

Patlaban ES valstīm, kuras tiek atzītas par tirgus ekonomikām, un valstīm, kuras par tādām neatzīst, tiek piemēroti atšķirīgi antidempinga aprēķināšanas mehānismi. Ķīnai iegūstot tirgus ekonomikas statusu, ES būs jāmaina metodika, kas tiek izmantota, aprēķinot antidempinga nodevas Ķīnas importam.

ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma uzsvēra, ka galvenais mērķis ir arī turpmāk pasargāt ES ražotājus un darbavietas.

"Kā jūs zināt, protokolā par Ķīnas pievienošanos Pasaules Tirdzniecības organizācijai ir daži punkti, kas skar kārtību, kādā tiek aprēķināti dempinga radītie zaudējumi, un kas vairs nebūs spēkā no šā gada decembra. Eiropas Komisija, protams, ievēros pienākumus pret Pasaules Tirdzniecības organizāciju. Mēs esam sagatavojuši padziļinātu ietekmes novērtējumu, izvērtējot iespējamo izmaiņu ietekmi un dažādas alternatīvas," teica Malmstrēma.

Savukārt EK viceprezidents Katainens atzīmēja, ka Ķīna nebūt nav vienīgā trešā valsts, kurā vērojama pārprodukcija.

"Protams, mums ir jārisina problēma tās saknē, kas ir pārprodukcija, ar ko saskaras daži mūsu lielie tirdzniecības partneri, tādi kā Ķīna. Tas neattiecas uz tērauda industriju, bet mēs redzam pieaugošas problēmas citos sektoros citās partnervalstīs," atzina EK viceprezidents.

Tādēļ Eiropas Komisija nolēmusi tuvāko mēnešu laikā nākt klajā ar piedāvājumu ieviest jaunu antidempinga nodevu aprēķināšanas metodoloģiju, kura attieksies uz visām trešajām valstīm.

Tādējādi komisija cer saglabāt esošos tirgus aizsardzības mehānismus, vienlaikus izpildot Eiropas Savienības starptautiskās saistības pret PTO. Latvijas nacionālo pozīciju šajā jautājumā plānots formulēt šoruden.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti