Dienas notikumu apskats

Vācijas prezidents atkārtoti nekandidēs

Dienas notikumu apskats

Savčenko: Kijevai jāsāk tiešas sarunas ar Donbasa pašpasludināto republiku līderiem

ES līdzekļu apgūšana noritējusi gausi, straujāku progresu gaida šogad

ES fondu apgūšana noritējusi gausi, straujāku progresu gaida šogad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šobrīd valdībai un atbildīgajām institūcijām ir izdevies apstiprināt 50% no Ministru kabineta noteikumiem, kuri ir nepieciešami Eiropas Savienības (ES) fondu ieviešanai šajā finanšu plānošanas periodā, kas ilgst no 2014.gada līdz 2020.gadam. 

Būtiskāko progresu atbildīgās institūcijas ir iecerējušas panākt šī gada laikā, gada beigās nodrošinot pieejamību aptuveni 90% no Latvijai atvēlētajiem līdzekļiem.  

Vēl pirms dažiem mēnešiem vairākas nozaru organizācijas un arī politiķi pauda bažas, ka Latvija iepriekš, pārāk aizraujoties ar Eiropas Savienības prezidentūras pienākumiem, ir atstājusi novārtā Eiropas Savienības fondu līdzekļu plānošanu un riskē ar iespēju daļu no pieejamās naudas palaist garām.

Valdības sēdē finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) atzina, ka kopumā šobrīd izdevies apstiprināt tikai pusi no fondu izmantošanai nepieciešamajiem Ministru kabineta noteikumiem, tomēr viņa cer, ka šogad tiks sasniegts būtisks progress.

“Mums ir 60% no finansējuma saplānoti un pieņemti 50% Ministru kabineta noteikumu, kas ir labs radītājs dažiem šī gada mēnešiem,” sacīja ministre.

Viņa sacīja, ka ir novērsta situācija, ka noteikumi iesprūduši valsts sekretāru sanāksmēs, kurās dokumentus izskata pirms virzīšanas uz valdību. “Šobrīd ir grūtības dabūt tos līdz valdībai. Ja nepieciešams atbalsts no Finanšu ministrijas, mēs palīdzēsim, kā vien varēsim,” sacīja ministre.

Vairākās nozarēs, piemēram, veselības aprūpē, izglītībā un transporta nozarē atsevišķu apjomīgāku projektu tālākā virzība ir būtiski aizkavējusies. Viens no šādiem projektiem, kurš ir aizkavējies par gadu un par kuru jau paudusi bažas arī Eiropas Komisija, ir dzelzceļa elektrifikācijas projekts, sacīja Finanšu ministrijas pārstāve Diāna Rancāne:

“Galvenie izaicinājumi uz gada otro pusi, pie kuriem darbs jau notiek, ir dzelzceļa elektrifikācija, kas ir Latvijā viens no vēsturiski iespaidīgākiem finanšu līdzekļu apjomiem - kohēzijas līdzekļi plānoti 324 miljoni eiro apjomā.”

Projekts no plāna termiņiem jau atpaliek par gadu, “EK jau signalizējusi, ka šī ir problēma un aicina steidzami pieņemt lēmumu par šo projektu vai alternatīvu, lai spētu šo finansējumus laikā sekmīgi izmantot”, atzina Rancāne.

Savukārt, piemēram, būvniecības nozare ir norādījusi, ka kavēšanās ar Eiropas Savienības fondu apguvi ir nepiedodama, jo daudzus no projektiem bijis iespējams sākt jau no 2014.gada jūlijā, tomēr līdz šim fondu apguve pa īstam ir sākta tikai ceļu būvniecībā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti