ES dalībvalstīs vāji PVN iekasēšanas rādītāji; EK aicina situāciju uzlabot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iekasēšanas rādītāji Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs pēdējo gadu laikā ir pasliktinājušies – kopumā 2013.gada lielākā daļa no Eiropas valstīm pievienotās vērtības nodokli, kurš ir viens no nozīmīgākajiem valstu budžetu ieņēmumu avotiem, iekasējušas mazāk nekā plānots. Eiropas Komisija (EK), komentējot šos datus, jau ir nākusi klajā ar aicinājumu veikt plašākas reformas PVN iekasēšanas sistēmā.

Kopumā Eiropas Savienības dalībvalstis iekasēšanas, krāpniecības un maksātnespējas procesu kļūmju dēļ iekasē par aptuveni 168 miljardiem eiro mazāk pievienotās vērtības nodokļa, nekā plānots – tā liecina Eiropas Komisijas nesen publicēts pētījums.

2013.gadā 15 Eiropas Savienības dalībvalstis ir spējušas uzlabot iekasēšanas rādītājus, tomēr pārējās dalībvalstīs situācija pasliktinājusies, un, piemēram, Rumānijā neiekasētā PVN apjoms tiek lēsts 41 procenta apjomā. Eiropas Komisijas pārstāve Vanesa Moka gan norāda, ka EK pagaidām nav pētījusi neatbilstību iemeslus konkrētās Eiropas dalībvalstīs, bet kopumā atšķirības ir izskaidrojamas gan ar nodokļu sistēmas atšķirībām, gan ekonomisko situāciju.

''Šie ir tikai apkopotie dati, kuri ir apkopotie no atbildīgajām iestādēm, un tos mums ir iesniegušas pašas dalībvalstis, tāpēc mēs nevaram sniegt precīzu skaidrojumu par to, kāpēc pievienotās vērtības nodokļa iekasēšanas rādītāji katrā gadījumā ir tieši tādi. Tomēr kopumā mēs varam to izskaidrot ar vairākiem cēloņiem – ekonomiskā vide, iedzīvotāju un uzņēmumu maksātspēja, likumdošana, kā arī veids, kā tiek iekasēti nodokļi un nodokļu administrācijas efektivitāte. Ir skaidrs, ka kopumā katrā valstī šī situācija tomēr atšķiras'', norāda Moka.

Jāmin, ka Latvija vairākus iepriekšējos gados spēja uzlabot PVN iekasēšanas rādītājus, tomēr, kā, komentējot septiņu mēnešu nodokļu iekasēšanas rādītājus, Latvijas Televīzijai norādīja Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja Ināra Pētersone, šogad situācija Krievijas noteikto sankciju iespaidā ir kļuvusi sliktāka:

“PVN jau no janvāra ir sācis klibot, būtiski gada sākumā to ietekmēja degvielas cenas, bet, analizējot deklarācijas, redzam, ka struktūra mazliet pamainījusies: ir palielinājies to darījumu skaits, kad tie izvests no Latvijas vai nu uz Eiropas Savienību vai trešajām valstīm, un tur ir nulle – no šiem darījumiem PVN nemaksā. Bet, lai varētu saražot, ko izvest, priekšnodoklī tiek ielikts un atmaksāts no valsts budžeta.''

Eiropas Komisija norāda, ka reaģējot uz dalībvalstu vājo sniegumu PVN iekasēšanā, tā jau drīzumā varētu nākt klajā ar nodokļu sistēmas reformām, kuras, pirmkārt, ieviestu bargākus sodus par krāpniecību un izvairīšanos no nodokļiem. Otrkārt, komisija aicinājusi arī vienkāršot nodokļu sistēmas, kas ierobežotu nodokļu maksātāju iespējas kļūdīties un mudinātu viņus būt godprātīgiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti