ES dalībvalstīm gāzes krātuves līdz novembrim jāuzpilda vismaz līdz 80% no ietilpības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Parlamenta pieņemtā Gāzes uzglabāšanas regula paredz, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm līdz 1. novembrim gāzes krātuves jāuzpilda vismaz līdz 80% no to ietilpības.

Eiropas Komisija uzskata, ka pieņemtie gāzes glabāšanas tiesību akti stiprinās ES gāzes piegādes drošību, ņemot vērā gaidāmo un turpmākās ziemas.

Ņemot vērā piegādes traucējumu draudus no Krievijas puses, ES Gāzes uzglabāšanas regula noteic, ka Eiropas gāzes rezerves līdz ziemai ir jāuzpilda un to pārvaldība jāaizsargā pret ārēju iejaukšanos.

Konkrētāk, jaunie noteikumi paredz, ka ES dalībvalstīm līdz šā gada novembrim krātuves jāuzpilda līdz 80% no ietilpības un turpmākajos gados — līdz 90%.

ES enerģētikas komisāre Kadri Simsone norāda: "Es vēlētos apliecināt cieņu pozitīvajai un konstruktīvajai pieejai, ko Eiropas Parlaments un Eiropas Padome demonstrējuši attiecībā uz šo priekšlikumu.

Tas ir svarīgs paziņojums par ES vienotību, apņēmību un rīcības ātrumu, saskaroties ar Kremļa centieniem gāzes eksportu izmantot par ieroci.

Tagad ir ļoti svarīgi, lai mēs censtos izpildīt jaunos glabāšanas mērķrādītājus un būtu labāk sagatavoti gadījumam, ja situācija vēl vairāk pasliktināsies."

Saskaņā ar jaunajiem tiesību aktiem 18 ES dalībvalstīm, kurās ir pazemes gāzes krātuves, līdz 1. novembrim jāaizpilda 80% no to krātuvju ietilpības, un tās tiek mudinātas censties panākt 85% līmeni. Turpmākajos gados mērķrādītājs būs 90%.

Dalībvalstīm, kurās nav gāzes glabāšanas infrastruktūras, jāvienojas par divpusējām norunām par pietiekamiem daudzumiem, kas solidaritātes garā tiktu glabāti izmantošanai kaimiņvalstīs.

Gāzes krātuves tagad tiks uzskatītas par kritisku infrastruktūru, un visiem glabāšanas operatoriem Eiropas Savienībā būs jāsertificējas no jauna, mazinot ārējas iejaukšanās risku.

Eiropas Komisija 23. martā iesniedza tiesību akta priekšlikumu par minimālajām gāzes uzglabāšanas saistībām, kuru nolūks ir nākamajā un turpmākajās ziemās par samērīgām cenām nodrošināt piegāžu drošību.

Jaunā regula bija ātra reakcija uz Krievijas iebrukumu Ukrainā un uz Versaļas deklarācijā pausto ES vadītāju aicinājumu ar koordinētas uzpildes starpniecību panākt, lai glabātie gāzes krājumi būtu ziemai pietiekamā līmeni.

Jaunā Gāzes uzglabāšanas regula stāsies spēkā dienu pēc tās publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti