ES centīsies pārtraukt neziņu par nākamo Starptautiskā Valūtas fonda vadītāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) valstis joprojām nav spējušas vienoties, kurš būs nākamais Starptautiskā Valūtas fonda vadītājs, lai aizvietotu Kristīni Lagardu. Tradicionāli šo institūciju vada Eiropas pārstāvis, kamēr Pasaules Banku – amerikānis. Izskanējuši vairāki vārdi, tomēr pagaidām Eiropas valstis nav spējušas panākt vienprātību un nevienam kandidātam neesot pārliecinoša atbalsta. Tomēr neziņa drīz varētu beigties – piektdien Eiropas Savienības valstu valdības grasās sākt balsošanu.

ES centīsies pārtraukt neziņu par nākamo Starptautiskā Valūtas fonda vadītāju
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Eiropas Savienības valstu līderi samitā Briselē pirms mēneša vienojās Eiropas Centrālas bankas prezidentam amatam izvirzīt francūzieti, līdzšinējo Starptautiskā Valūtas fonda vadītāju Kristīni Lagardu. Tā kā tradicionāli Starptautisko Valūtas fondu vada eiropietis, tad pēdējās nedēļas aizvadītas, Eiropas valstīm mēģinot atrast viņas pēcteci šajā amatā.

Vadošo lomu šī procesa koordinēšanā uzņēmusies Francija finanšu ministra Bruno Lemēra personā. Parīze iepriekš bija paziņojusi, ka mērķis ir vienoties par kandidātu līdz jūlija beigām. Tomēr ir pienācis augusts, un tas joprojām nav izdevies. Francijas Finanšu ministrija ceturtdien paziņoja, ka dažiem kandidātiem esot vairāk atbalsta nekā citiem, tomēr vienprātība joprojām nav panākta.

Pašlaik esot pieci kandidāti. Nīderlandietis Jerūns Deiselblūms, bijušais finanšu ministrs un bijušais eirogrupas priekšsēdētājs. Portugālis Māriu Sentenu – pašreizējais eirogrupas priekšsēdētājs. Spānijas ekonomikas ministre Nadia Kalviņjo. Somijas Centrālās bankas vadītājs Olli Rēns. Bulgāriete Kristalina Georgijeva – pašlaik Pasaules Bankas izpilddirektore. Georgijevas gadījumā problēma gan ir vecums. Starptautiskā Valūtas fonda noteikumi paredz, ka institūcijas vadītājs stājoties amatā nedrīkst būt vecāks par 65 gadiem. Gerogijevai pēc pāris nedēļām apritēs 66 gadi.

Eiropas valstis vienojās pagarināt kandidātu izvirzīšanas termiņu līdz šodienas, ceturtdienas vakaram, lai ļautu savu izvirzīt arī Lielbritānijai. Iepriekš izskanēja Anglijas Bankas vadītāja Marka Kārnija vārds. Taču viņš tika noraidīts. Kārnijam ir Kanādas, britu un Īrijas pases, un viņš neesot ticis uzskatīts par pietiekami eiropeisku, aģentūrai ''Reuters'' atklāja avoti.

Tomēr neziņa drīz varētu beigties. Eiropas Savienības valstis piektdien sākšot balsošanu, lai izkristalizētu kandidātu Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja amatam, vēsta "Reuters".

Starptautiskais Valūtas fonds norāda, ka ikviena no institūcijas 189 dalībvalstīm var nominēt savu kandidātu līdz 6.septembrim. Tomēr ASV un Eiropas valstis fondā sastāda lielāko balsošanas bloku.

Un ierasti Starptautisko Valūtas fondu vada eiropietis, bet Pasaules Banku – pārstāvis no Savienotajām Valstīm. Līdz šīm Starptautiskajam Valūtas fondam bijuši 11 vadītāji, no kuriem gandrīz puse – pieci - bijuši no Francijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti