ES budžets beidzot nonācis Eiropas Parlamentā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc vairāku gadu strīdiem, diskusijām un kompromisiem Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžets beidzot ir nonācis Eiropas Parlamenta deputātu priekšā. Kopā ar ekonomikas atveseļošanās mehānismu ar nosaukumu „Nākamās paaudzes ES” tas veido 1,8 triljonus eiro, kas ir ļoti ievērojama summa. Tādēļ, lai arī dažādiem deputātiem ir iebildumi pret naudas apjomu vienā vai otrā programmā, sagaidāms, ka vairākums eiroparlamentāriešu šo budžetu atbalstīs.

ĪSUMĀ:

  • Paredzams, ka eiroparlamentārieši apstiprinās ES daudzgadu budžetu.
  • EK lepojas par tiesiskuma sasaisti ar pieeju ES fondu naudai.
  • Polija un Ungārija bloķēja budžeta apstiprināšanu, bet pēc tam piekāpās.
  • Eiropas Savienības Tiesa izteiks savu viedokli, vai tiesiskuma sasaiste ar piekļuvi ES naudai ir likumīga.
  • Politiķis Vēbers uzskata, ka Polija un Ungārija baidījās palikt bez ES naudas.
  • Latvija no katra iemaksātā eiro ES budžetā atpakaļ saņem 3,6 eiro.

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena debatēs izcēla kompromisu par tiesiskuma ievērošanas principu sasaisti ar pieeju Eiropas fondiem:

„Ir ārkārtīgi nozīmīgi, ka pirmo reizi vēsturē mūsu savienība ir spējusi nodrošināt sevi ar mehānismu, kas pasargā tās budžetu no likuma varas principu pārkāpumiem.

ES budžets beidzot nonācis Eiropas Parlamentā
00:00 / 03:10
Lejuplādēt

Runa nav tikai par individuāliem pārkāpumiem, kas jau iepriekš ir notikuši, bet kas vēl svarīgāk, arī pret nākotnē iespējamiem sistēmiskām vai vairākkārtējām problēmām, kas nākotnē var tieši apdraudēt budžetu un Eiropas Savienības finanšu intereses. Un Eiropadomes secinājumi pēc būtības neko nemaina nedz likumā, nedz tā pielietošanā.”

Kā zināms, Polijas un Ungārijas premjeri aizvadītajā nedēļā atsauca savus iebildumus pret tiesiskuma mehānismu, jo visas puses vienojās, ka tas netiks pielietots, kamēr Eiropas Savienības Tiesa nebūs izteikusi savu viedokli.

Eiropas Tautas partijas grupas vadītājs Eiropas Parlamentā Manfrēds Vēbers uzskata, ka Polijas un Ungārijas valdības viedokli mainīja drauds, ka viņu valstis varētu palikt bez apjomīgas naudas summas, kas paredzēta koronavīrusa radīto seku pārvarēšanai. Tādēļ Vēbers arī izcēla tiesiskuma aizsardzības mehānismu:

„Pēc manām un manas grupas domām, tas pamatīgi maina situāciju. Pēdējos 20 gados mēs vispirms esam redzējuši tiesiskuma principu nostiprināšanos Eiropā, ko galvenokārt izsauca paplašināšanās. Bet pēc tam mēs esam redzējuši šo principu vājināšanu.

Šis mehānisms ļaus mums atkal efektīvi aizsargāt tiesiskumu.”

Latvija turpmākajos septiņos gados no Eiropas Savienības budžeta joprojām saņems krietni vairāk, nekā tajā iemaksās. Uz katru kopējā budžetā iemaksāto eiro pretī tiks saņemti aptuveni 3,6 eiro. Kopumā no daudzgadu budžeta septiņu gadu laikā mūsu valsts saņems aptuveni 8 miljardus eiro. Vēl aptuveni divi miljardi tiks saņemti no ekonomikas atveseļošanas mehānisma.

Tiešmaksājumi lauksaimniekiem, lai arī pieaugs, tomēr joprojām nesasniegs Eiropas vidējos rādītājus.

KONTEKSTS:

Ungārija un Polija 16. novembrī uzlika veto ES ilgtermiņa budžetam un bloka tautsaimniecības atveseļošanas paketei pēc Covid-19 izraisītās krīzes, tādējādi izsakot savu protestu pret ES fondu līdzekļu piešķiršanas sasaisti ar tā dēvētās likuma varas ievērošanu.

Mehānisms, kas sasaistītu likuma varas principu ievērošanu ar ES finansējuma sadali, varētu tikt iedarbināts gadījumos, kad ES līdzekļi tiek izšķērdēti, piemēram, korupcijas gadījumā. Mehānisms sasaistītu ES finansējuma sadali ar tiesu sistēmas neatkarību, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, cilvēktiesību ievērošanu un citām pamata tiesībām.  Tiek uzskatīts, ka šis mehānisms galvenokārt domāts, lai novērstu atkāpšanos no demokrātijas Polijā un Ungārijā.

Šīs domstarpības draudēja aizkavēt 1,8 triljonu eiro lielā ES budžeta un 750 miljardu eiro lielā palīdzības plāna pieņemšanu. Tomēr ES līderi 10. decembrī vienojās ar Poliju un Ungāriju par daudzgadu budžetu un tautsaimniecības atveseļošanas paketi. Polijas un Ungārijas premjeri atsauca savu veto, jo tika panākts kompromiss, ka jaunais likuma varas mehānisms netiks pielietots, kamēr ES Tiesa nebūs paudusi savu atzinumu par tā likumību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti