ES banku sektora reforma: ierobežos lielo kredītiestāžu riskantus darījumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) trešdien ierosināja jaunus noteikumus, lai nepieļautu, ka vislielākās un strukturāli sarežģītākās bankas iesaistās riskantā tirdzniecībā savā vārdā. Jaunie noteikumi arī pilnvaro uzraudzītājus pieprasīt šādām bankām nošķirt konkrētas iespējami riskantas tirdzniecības darbības no noguldījumu pieņemšanas darījumiem, ja šādas darbības apdraud finanšu stabilitāti, informēja EK pārstāvniecība Latvijā. 

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Mišels Barnjē sacīja: "Šodienas priekšlikumi ir pēdējie punkti uz "i" Eiropas banku sistēmas regulējuma pilnveidošanā”.

Jaunumi gan ietekmēs nelielu skaitu ļoti lielu banku, kuras, ja tām nepiemēro šos noteikumus, iespējams, ir pārāk lielas, lai būtu pieļaujams to bankrots, apjoma dēļ tās glābt būtu pārāk dārgi un to struktūras dēļ būtu pārāk sarežģīti tās noregulēt, skaidroja Barnjē.

Līdz ar to ir nepieciešami papildu pasākumi, strukturāli jānošķir riski, kas saistīti ar banku tirdzniecības darbībām no banku noguldījumu pieņemšanas funkcijas. EK priekšlikumu mērķis ir stiprināt Eiropas Savienības (ES) banku nozares noturību, vienlaikus nodrošinot, ka bankas turpina finansēt saimniecisko darbību un ekonomikas izaugsmi.

Priekšlikumi paredz aizliegt finanšu instrumentu un preču tirdzniecību savā vārdā  vienīgi nolūkā gūt peļņu bankai. Šī darbība ietver daudz risku, bet nesniedz taustāmus ieguvumus bankas klientiem vai plašākai ekonomikai, uzsver EK.

Tāpat EK piedāvā piešķirt uzraudzītājiem pilnvaras un konkrētos gadījumos pienākumu pieprasīt pārvest augsta riska citu tirdzniecības darbību (piemēram, tirgus uzturēšanas, sarežģītu atvasinātu instrumentu un vērtspapīrošanas darījumu) uz atsevišķām juridiskajām tirdzniecības struktūrām bankas grupas iekšienē ("filiāļu izveide"). Tā varēs novērst riskus, ko bankas uzņemtos saistībā ar aizliegumu veikt konkrētas tirdzniecības darbības, iesaistoties slēptās tirdzniecības darbībās savā vārdā, kas kļūst pārāk svarīgas vai rada augstu riska darījumu attiecību pret pašu kapitālu un potenciāli rada risku visai bankai un plašākai finanšu sistēmai. Bankām būs iespēja nenošķirt darbības, ja tās var pienācīgi pierādīt uzraudzītājam, ka radītos riskus mazina ar citiem līdzekļiem.

Lai novērstu to, ka bankas mēģina apiet šos noteikumus, pārvirzot daļu no savām darbībām uz mazāk regulēto paralēlo banku sistēmu, līdztekus strukturālās nošķiršanas pasākumiem jāizstrādā noteikumi, ar ko uzlabo paralēlās banku sistēmas pārredzamību. Līdz ar to papildus sagatavotais pārredzamības priekšlikums nodrošinās pasākumu kopumu, kuru mērķis ir uzlabot regulētāju un ieguldītāju izpratni par vērtspapīru finansēšanas darījumiem. Šie darījumi ir bijuši kaitīgas ietekmes izplatības, sviras efekta un procikliskuma avots finanšu krīzes laikā. Ir nepieciešams labāk uzraudzīt šādus darījumus, lai novērstu to izmantošanai piemītošo sistēmisko risku.

Saistībā ar valstu iniciatīvām un pieaugošajām globālajām debatēm par banku strukturālas reformas nopelniem komisārs Barnjē 2011. gada novembrī paziņoja par augsta līmeņa ekspertu grupas (HLEG) izveidi, kuru vadīja Somijas Bankas vadītājs Erki Līkanens un kuras uzdevums ir novērtēt nepieciešamību pēc ES banku nozares strukturālas reformas. Grupa iesniedza savu ziņojumu 2012. gada oktobrī, kurā ieteica obligāti nošķirt konkrētas augsta riska tirdzniecības darbības bankām, kuru tirdzniecības darbības pārsniedza noteiktas robežvērtības.

EK uzskata, ka ierosinātie pasākumi vēl vairāk stiprinās finanšu stabilitāti un nodrošinās, ka nodokļu maksātājiem beigās nav jāmaksā par banku pieļautajām kļūdām. Priekšlikumi ierosinās kopēju sistēmu ES līmenī, kas ir nepieciešama, lai nodrošinātu, ka atšķirīgie risinājumi valstu mērogā nerada domstarpības banku savienībā vai neapdraud iekšējā tirgus darbību.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti