Dienas notikumu apskats

Ukrainas austrumos sprādzienā nogalināts viens no kaujinieku komandieriem

Dienas notikumu apskats

Alepo bombardēšana pārtraukta; ANO vēl nesniedz humāno palīdzību

ES atliek lēmumu par tirdzniecības līgumu ar Kanādu

ES atliek lēmumu par tirdzniecības līgumu ar Kanādu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Savienība (ES) ir nolēmusi atlikt galīgā lēmuma pieņemšanu par brīvā tirdzniecības līguma ar Kanādu (CETA) noslēgšanu. Taču Eiropas Komisija ir optimistiski noskaņota, ka šīs nedēļas laikā atlikušās domstarpības tiks novērstas un līgumu izdosies parakstīt jau nākamajā nedēļā gaidāmajā ES un Kanādas samitā.

Eiropas Savienības un Kanādas brīvās tirdzniecības līgums daudzās Eiropas valstīs tiek gaidīts ar lielu nepacietību. Sarunas par šī līguma noslēgšanu ir turpinājušās jau septiņus gadus, un gan dalībvalstu ministri, gan dažādi eksperti baidās, ka šāda līguma neveiksme, turklāt ar valsti, kas ir ļoti līdzīga vairumam Eiropas Savienības valstu, nosūtītu ļoti sliktu signālu pasaulei par to, cik grūti ir panākt jebkādu vienošanos ar 28 valstu bloku.

Pamatīgu un visai negaidītu triecienu CETA saņēma pagājušajā nedēļā, kad Beļģijā ietilpstošā frankofonā Valonija nobloķēja līguma parakstīšanu. Tas nozīmē, ka Beļģija vienpersoniski nevar atbalstīt līguma parakstīšanu. Valonija bažījas, ka tās lauksaimniecības produktus no tirgus izspiedīs lēti Kanādas produkti, kā arī tiks samazināti darba standarti. Turklāt tiek paustas bažas, ka CETA pavērs durvis daudz apjomīgākajam brīvās tirdzniecības līgumam ar ASV, kas Eiropas standartus samazinātu vēl vairāk.

Lai risinātu pastāvošās domstarpības otrdien, 18.oktobrī, Luksemburgā notika Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu un tirdzniecības ministru sanāksme. Kā norādījis Eiropadomes prezidējošās valsts Slovākijas ekonomikas ministrs Peters Žiga,

lai arī iebildumi ir saņemti no daudzām valstīm, pašlaik Beļģija ir vienīgā valsts, kas kavē galīgās vienošanās panākšanu.

Žiga gan paudis pārliecību, ka viena no Eiropas Savienības dibinātājvalstīm Beļģija diezin vai būs pēdējais klupšanas akmens: “Labā ziņa ir tāda, ka mēs virzāmies uz priekšu pretī šim skaidrajam mērķim. Varbūt tas nav sprints, bet tas nav arī maratons – es teiktu, kaut kas pa vidu. Pēc šīsdienas padomes tikšanās visas valstis, izņemot vienu, ir piekritušas līguma saturam. Taču konsultācijas ar Beļģiju risinājuma meklēšanai turpinās.”

Visai optimistiski ir noskaņota arī Eiropas Savienības tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma, kas paudusi pārliecību, ka brīvās tirdzniecības līgums ar Kanādu tiešām ir labs. Pēc viņas vārdiem, tas jau no stāšanās spēkā pirmās dienas sniegs ekonomiskus labumus, jo tiks samazināti tarifi un nodrošināta piekļuve pakalpojumiem. Turklāt pirmo reizi šādā līgumā pirmo reizi ir iekļauti arī tādi jautājumi kā darba likumdošana un cilvēktiesības, kurus bija prasījuši gan pilsoņi, gan nevalstiskās organizācijas.

Līgumam tiks pievienota skaidrojoša deklarācija, kurā tiks novērstas visvairāk izskanējušās bažas, norādījusi ES tirdzniecības komisāre.

“Komisija kopā ar prezidējošo valsti ir izstrādājusi skaidrojošo deklarāciju, kas tiks pievienota CETA līgumam un kurai būs likuma spēks. Tā tiks publicēta oficiālajā žurnālā, un tās mērķis ir uzsvērt labākās lietas, kas iekļautas CETA līgumā.

Mēs vēlamies skaidrā valodā paskaidrot mūsu pilsoņiem, ka CETA līgumā nav nekā tāda, kas piespiež mūs samazināt mūsu standartus, ka mēs sadarbosimies ilgtspējīgas attīstības jautājumos un ka CETA nav nekā tāda, kas piespiestu kādu privatizēt sabiedriskos pakalpojumus,” pauda Malmstrēma.

Kā norāda politikas novērotāji, visticamāk, pēdējās domstarpības tiks novērstas ceturtdien un piektdien Briselē gaidāmajā Eiropas Savienības līderu samitā, kurā vislielākā uzmanība tiks pievērsta tieši tirdzniecības politikai. Un var droši teikt, ka tiks pielikst milzum daudz pūļu, lai pārliecinātu Beļģijas pārstāvjus un iekļautu līguma tekstā viņus interesējošos jautājumus.

Ja tas izdosies, tad līgums varētu tikt parakstīts 27.oktobrī gaidāmajā Eiropas Savienības un Kanādas samitā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti