ES apsver iespēju ļaut iesaldēt banku kontus riska gadījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Savienība (ES) apsver kontu, tajā skaitā depozītu, iesaldēšanu bankās gadījumos, ja būs nepieciešams novērst masveida naudas aizplūšanu no kādas dalībvalsts. Pagaidām nav skaidrs, vai tas varētu skart arī salīdzinoši mazākus noguldījumus.

Tas ir tikai viens no piedāvājumiem, ko ceturtdien, 7.septembrī, izskata Eiropas Savienības padomes Riska samazināšanas darba grupa, ziņo Latvijas Radio 4.

Pirmo reizi par šādu iniciatīvu vēstīja ziņu aģentūra “Reuters”. Dokumentā, ko sagatavoja šobrīd ES prezidējošā Igaunija, ''iesaldēšana” tiek saukta par „iespējamu variantu”.  

Tajā teikts, ka naudas izmaksu varētu apturēt uz 5 darba dienām ar iespēju pagarināt šo termiņu līdz 20 dienām „īpašos gadījumos”. Iespējams, šis piedāvājums varētu attiekties arī uz tiem ieguldītājiem, kuru kontos ir mazāk par 100 tūkstošiem eiro.

Dokumentā norādīts, ka gadījumos, kad bankām rodas grūtības, noguldītājiem jābūt iespējai izņemt kaut vai ierobežotu naudas daudzumu, lai segtu savas ikdienas vajadzības.    

Piedāvājuma esamību Latvijas Radio 4 apstiprināja vismaz trīs avoti, tostarp Igaunijas oficiālais pārstāvis ES prezidentūras laikā Juri Lāss.

„Idejas būtība ir mainīt pašreizējo situāciju par moratorija ieviešanas niansēm noregulējuma procesā no regulējošo iestāžu puses. Citiem vārdiem sakot,

runa ir par banku saistību izpildes apturēšanu uz laiku attiecībā pret trešajām pusēm. Šobrīd piedāvājumu apspriež dalībvalstis.

Tāpēc šajā stadijā nav nekādu pieņemtu lēmumu. Tātad, visa piedāvājumu pakete vēl aizvien tiek apspriesta,” sacīja Lāss.

Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvis Jānis Placis norādīja, ka Latvijas likumdošanā šāda norma jau iekļauta, un moratorijs nozīmē, ka bankām ir iespēja noteikt  ierobežojumus naudas izmaksai uz kādu laiku nepieciešamības gadījumos, un līdzīga norma pastāv arī citās ES dalībvalstīs.

Pašlaik ES apspriež šo normu harmonizēšanu ES līmenī.  

Taču gan Latvijas likumos, gan Eiropas Komisijas priekšlikumos norādīts, ka naudas izņemšanas ierobežojumi neattiecas uz noguldījumiem līdz 100 000 eiro.  Savukārt “Reuters” vēstīja, ka jaunais variants ir  pretrunā ar šo normu un galvenais jautājums ir – vai būs atļauts iesaldēt visus noguldījumus vai tikai, sākot ar noteikto summu. Latvijas Radio 4 rīcībā esošā informācija liecina, ka pagaidām par to skaidrības nav.     

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti