ERAB: Krievijas ekonomika šogad saruks par 4,8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) samazināja Krievijas ekonomikas attīstības prognozes un pieļauj, ka šogad Krievijas iekšzemes kopprodukts varētu sarukt par 4,8%, vēsta raidsabiedrība BBC.

Strauja naftas cenu samazināšanās palielināja spiedienu uz trauslo Krievijas ekonomiku, norādīja banka. ERAB arī uzsvēra, ka pat šī prognoze ir pakļauta dažādiem riskiem, ņemot vērā iespējamo turpmāko naftas cenu  kritumu un Ukrainas krīzes eskalāciju.  

Iepriekš Pasaules banka ievērojami pazeminājusi Krievijas iekšzemes kopprodukta dinamikas prognozi, paredzot samazinājumu par 2,9% (iepriekš prognozēts 0,7% kritums). Savukārt starptautiskā kredītreitingu aģentūra  „Moody’s” paredz 5,5% samazinājumu. 

Jau vēstīts, ka  pērn līdz ar naftas cenu kritumu samazinājās arī rubļa vērtība, bet decembrī rublis finanšu tirgos piedzīvojis īstu drudzi, tā vērtība pret eiro un dolāru strauji nokrita, vienu brīdi pat sasniedzot 100 rubļus par eiro.

Krievijas rubļa vērtības kritums tiek skaidrots ar milzīgo Krievijas ekonomikas atkarību no naftas un gāzes cenām. Finanšu analītiķi prognozēja Krievijas ekonomikas drīzu nonākšanu recesijā.

Naftas cenas pasaules tirgū piedzīvo kritumu saistībā ar bažām par pārmērīgām enerģijas piegādēm un naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC lēmumu nesamazināt naftas ieguvi.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti