ERAB izbeidz līdzdalību problemātisko aktīvu pārvaldītājā «Reverta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) izbeigusi savu līdzdalību savulaik no “Parex” bankas nodalītajā problemātisko aktīvu pārvaldītājā „Reverta”. 

Turpmāk valsts akciju sabiedrībai „Privatizācijas aģentūra” piederēs 96,89 % „Reverta” akciju, bet citiem akcionāriem – 3,11 % akciju, liecina “Reverta” paziņojums biržai "Nasdaq Riga".

Atbilstoši iepriekš noslēgtās vienošanās nosacījumiem par ERAB saistību restrukturizāciju “Privatizācijas aģentūra” (PA) ir iegādājusies ERAB piederošās 12,74 % akciju sabiedrības “Reverta” akcijas, samaksājot vienu eiro.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas apstiprināto „Parex bankas” restrukturizācijas plānu „Revertas” saimnieciskā darbība tiek izbeigta 2017. gada beigās. Līdz noteiktā termiņa beigām „Revertai” jāpabeidz portfeļa izstrāde un uzņēmuma darbība.

Valsts pārņēma “Parex” banku 2008.gada nogalē, un vēlāk, ņemot vērā ERAB pieredzi restrukturizācijas jomā un labu reputāciju finanšu nozarē, valdība aicināja ERAB kļūt par “Parex banka” akcionāru. 2009. gada 16. aprīlī starp Latviju, PA, ERAB un “Parex banka” tika noslēgts “Parex banka” akciju pirkuma līgums un akcionāru līgums.

ERAB kļuva par 25% nacionalizētās “Parex” bankas akciju īpašnieci. Apmaiņā pret 93 miljoniem eiro, ERAB izvirzīja savas prasības. Pirmkārt, pienākumu valstij ātri atpirkt akcijas, ja ERAB vēlēsies tās pārdot. Otrkārt, valstij jāgarantē, ka ERAB savu naudu nezaudēs plus saņems procentus. Tāpēc Valda Dombrovska (“Vienotība”) valdība ar toreizējā finanšu ministra Einara Repšes parakstu sniedza ERAB galvojumu 126 miljonu eiro apmērā.

Vēlāk “Parex” sadalīja “labajā” un “sliktajā” bankā – attiecīgi izveidoja “Citadeli” un “Revertu”. Abās ERAB palika kā valsts partneris.  

ERAB ieguldījums bankas “Citadele” un “Reverta” pamatkapitālā kopā ir 93,03 miljoni eiro un ERAB piederēja 25%+1 bankas “Citadele” akcija un 12,74% “Reverta” akciju. Kopējais aprēķinātais finanšu saistību apjoms, kas izriet no izsniegtajām garantijām ERAB 2015. gada aprīlī bija 114,34 miljoni. 

2014.gada nogalē valdība atbalstīja „Privatizācijas aģentūras” (PA) priekšlikumus, kas paredzēja restrukturizēt saistības pret ERAB, kuras noteiktas AS "Citadele banka" un AS „Reverta” akcionāru līgumos.

Lai valsts budžetu atbrīvotu no saistībām, kas izriet no galvojuma līguma, PA bija jāsamaksā noslēdzošais maksājums ERAB.

Ņemot vērā “Reverta” akciju vērtību, kas ir negatīva, un ERAB piederošo bankas “Citadele” akciju vērtību, aprēķinātā maksājuma summa ir 89,44 miljoni eiro. Privatizācijas aģentūra jau 2012.gadā bija veikusi 1,26 miljonu eiro avansa maksājumu ERAB finanšu saistību dzēšanai. Ņemot vērā šo avansa maksājumu, kā arī to, ka ERAB ir piekritusi pārfinansēt Privatizācijas aģentūras izsniegto subordinēto aizdevumu bankai “Citadele” 11,21 miljonu eiro apmērā, aprēķinātais noslēdzošais maksājums, ko Privatizācijas aģentūra veica 2015. gadā, ir 76,97 miljoni eiro, liecina PA informācija.

2014.gadā tika ziņots, ka saistībām pret ERAB izmantos no „Citadeles” pārdošanas iegūto naudu.

Tagad, atpērkot ERAB akcijas, PA ir pabeigusi saistību restrukturizāciju. Pēc darījuma pabeigšanas PA īpašumā ir 96,89% “Reverta” akciju.

Iepriekš valdība atbalstīja “Reverta” apakšportfeļu pārdošanas uzsākšanu, turpinot aktīvu izstrādi.

AS „Reverta” darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos – kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti