EP prasa ierobežot raundapa ražošanā izmantotās vielas lietošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ņemot vērā bažas par glifosāta kancerogenitāti un graujošo ietekmi uz hormonālo sistēmu, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien, 13.aprīlī, pieņemtajā rezolūcijā aicina Eiropas Komisiju (EK) atjaunot glifosāta pārdošanas atļauju tikai uz septiņiem gadiem un atļaut to izmantot tikai speciālistiem, informē EP.

Rezolūcijā, ko pieņēma ar 374 balsīm par, 225 – pret un 102 – atturoties, EP prasa EK atjaunot herbicīda glifosāta pārdošanas atļauju nevis 15 gadiem, kā ierosināts pašlaik, bet uz septiņiem. Komisija nedrīkstētu arī atļaut glifosāta izmantošanu nespeciālistiem, uzskata EP.

Rezolūcijā komisija tiek aicināta iesniegt jaunu tiesību akta projektu un nodrošināt neatkarīgu pārskatu par glifosāta vispārējo kaitīgumu, un klasifikāciju, kas balstīta ne tikai uz informāciju par tā kancerogenitāti, bet arī tā iespējamo graujošo ietekmi uz hormonālo sistēmu.

Tā kā šo herbicīdu plaši izmanto zemnieku saimniecībās un dārzos. EP aicina arī publicēt visus zinātniskos pierādījumus, ko Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ņēmusi vērā, izvērtējot glifosātu.

Augu aizsardzības līdzekļi - pesticīdi iedalās

  • Herbicīdi – nezāļu ierobežošanai;
  • Fungicīdi – slimību apkarošanai;
  • Retardanti – pretveldres preperāti;
  • Desikanti – augu kaltēšanai pirms nogatavošanās;
  • Insekticīdi – kaitēkļu apkarošanai.

Tāpat EP deputāti rezolūcijā aicina EK neatļaut glifosāta izmantošanu publiskos parkos, publiskos spēļu laukumos un publiskos dārzos vai to tuvumā.

Dalībvalstu eksperti, kas darbojas Augu, dzīvnieku, pārtikas aprites un dzīvnieku barības pastāvīgā komitejā (Fitofarmācijas sekcija), maijā balsos par EK priekšlikumu. Tie ir jāpieņem vai jānoraida ar kvalificētu balsu vairākumu. Ja netiks sasniegts kvalificēts vairākums, lēmumu pieņems EK.

Jau ziņots, ka glifosāts ir viens no lauksaimniecības ķīmijā izmantojamajiem komponentiem, ko ļoti plaši izmanto herbicīdu jeb nezāļu iznīcinātāju sintezēšanai. To izmanto, piemēram, populārā raundapa ražošanā. Glifosātu satur līdzekļi, ko plaši izmanto gan lauksaimniecībā, gan parku un publiskās zaļās zonas, pat dzelzceļa sliežu un dārzu apstrādē. 

ES reģistros glifosāts ir atļauts un tirgū aktīvi lietots elements jau 15 gadus, taču tagad eksperti veic atkārtotu pārbaudi, vai glifosāts arvien ir lietojams un neapdraud cilvēku un dzīvnieku veselību. Diskusijas par glifosāta drošumu bijušas vienmēr, bet brīdī, kad tas pēc 15 gadu perioda atkal tiek vērtēts, tās uzņēmušas jaunus apgriezienus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti