EP mudina Eiropas Komisiju atbalstīt pārtikas ražotājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Savienībai ir jādara vairāk, lai novērstu Krievijas pārtikas embargo radītās sekas. Šādu rezolūciju ir pieņēmis Eiropas Parlaments (EP), tādā veidā mudinot Eiropas Komisiju pievērsties piena nozares stiprināšanai. Deputāti rosina komisiju vairāk iejaukties piena nozarē, lai ražotāji justos drošāki, kā arī palīdzēt apgūt jaunus tirgus. Tikmēr Eiropas Komisija ir piesardzīga par šādiem plāniem.

Tuvojas gads kopš Krievijas uzliktā embargo dažādām pārtikas precēm no Eiropas Savienības. Kamēr Latvijas Zemkopības ministrija sola turpināt konsultācijas ar Eiropas Komisiju par atbalstu Latvijas pārtikas ražotājiem, Eiropas Parlaments šonedēļ pieņēma divas rezolūcijas, mudinot Eiropas Komisiju vērtēt, kā palīdzēt Eiropas Savienības piensaimniekiem un augļu un dārzeņu audzētājiem. Ziņotājs par piensaimniecību deputāts Džeimss Nikolsons uzsvēra, ka kopš piena kvotu atcelšanas, cenas ir bijušas ļoti svārstīgas, tādēļ komisijai ir jārīkojas ātri:

''Piensaimnieki nevar gaidīt līdz nākamajam gadam, lai lietas mainītos. Komisijai ir jārīkojas tagad. Viens rīks, kas varētu palīdzēt, ir pārskatīt iespējas iejaukties tirgus procesā. Mans ziņojums, parāda, ka ir vajadzīgs drošības tīkls, kas būtu atbilstošs ražošanas izmaksām un tirgus cenām.''

Kā stāsta Nikolsons, piensaimniecībā ļoti svarīgi ir diversificēt noieta tirgus. Viņaprāt, Eiropas Komisijai un dalībvalstīm ir jāiesaistās šīs nozares ciešākā regulēšanā, jo Krievijas embargo parādīja, cik bīstami ir paļauties uz vienu tirgu.

''Vēl viens īstermiņa faktors, kas ietekmē piena nozari, ir Krievijas embargo. Putina kungs ir pagarinājis embargo par vēl vienu gadu, atbildot uz pēdējām Eiropas Savienības sankcijām. Eiropas Komisijai ir jāstāv aiz piensaimniekiem, kuri turpina ciest no politiskiem lēmumiem, kurus tie nevar ietekmēt. Krievijas embargo ir parādījis, ka nedrīkst paļauties uz vienu tirdzniecības partneri. Mums ir jādiversificē tirgi, kā arī jāpaplašina tie tirgi, kas jau ir,'''sacīja Nikolsons.

Tomēr Eiropas Komisijas lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Fils Hogans ir piesardzīgs par jauniem pasākumiem pārtikas ražotāju atbalstam. Lai gan arī viņš min, ka tieši Baltijas valstis un citas Krievijai ģeogrāfiski tuvās valstis cieš no Krievijas embargo, iejaukšanās tirgus procesos ir bīstama.

''Dažas balsis saka, ka risinājums ir vairāk iejaukties tirgū. Tas ir viens no punktiem, ko min Nikolsona kungs. Manā skatījumā, tas var situāciju pasliktināt, jo visi tirgus dalībnieki seko tirgus tendencēm, taču iejaukšanās tendences izmainīs. Vēl par šo es vēlos teikt, ka tas tikai aizkavēs neizbēgamo. Tas ir lieks mehānisms, kas mūsu skatījumā nākotnē lietas var pasliktināt. Mums ir jāmaina domāšana. Mērķis nav ražot pēc iespējas vairāk piena, bet gan saražot tik, cik mēs varam pārdot tirgū,'' pauda Hogans.

Rezolūcijās Eiropas Parlaments aicina Eiropas Komisiju nodrošināt jaunas eksporta iespējas Eiropas Savienības pārtikas produktiem, stiprināt pārtikas kooperatīvus, kā arī meklēt risinājumus, kā nodrošināties pret nākotnes krīzēm nozarē. Tiesa, Eiropas Parlamenta rezolūcijas komisijai nav juridiski saistošas, tādēļ tās ir jāuztver kā ierosinājumi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti