EP grib izbeigt auditoru «lielā četrinieka» monopolu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ir apstiprinājuši jaunu tiesību aktu, kas atvērs Eiropas Savienības (ES) revīzijas pakalpojumu tirgu lielākai konkurencei, novēršot līdzšinējo četru lielo audita firmu dominēšanu, kā arī novērsīs revīzijas procesa nepilnības, kuras īpaši izgaismoja nesenā finanšu krīze. Jaunie tiesību akti tiecas uzlabot revīzijas pakalpojumu kvalitāti un pārredzamību, kā arī novērst interešu konfliktus.  

Novērst līdz šim bieži vien šķietami pašsaprotamo situāciju, ka revīziju var veikt tikai viens no tā sauktajiem četriem lielajiem auditoriem - tāds ir viens no galvenajiem mērķiem Eiropas Parlamenta pieņemtajai tiesību aktam, ar kuru parlaments cer uzlabot konkurenci revīzijas un audita pakalpojumu sektorā.

Lai samazinātu kompāniju „Deloitte”, „Price WaterHouse Cooper”, „Ernst & Young” un KPMG dominējošo lomu Eiropas audita un finanšu konsultāciju jomā, Eiropas Parlamenta atbalstītā likumdošana turpmāk sabiedriskā sektora iestādēm un uzņēmumiem aizliegs līgumos iekļaut atrunu, kas nosaka, ka revīziju var veikt vienīgi kāds no četriem lielajiem auditoriem.

Sabiedriskās nozīmes struktūrām arī būs jāizsludina konkurss, izraugoties jaunu revīzijas pakalpojumu sniedzēju. Lai nodrošinātu, ka attiecības starp revidentu un revidējamo uzņēmumu nekļūst pārlieku “draudzīgas”, deputāti vienojās par obligātās rotācijas noteikumu, kas nosaka, ka viens un tas pats auditors var veikt revīziju konkrētā uzņēmumā tikai 10 gadus pēc kārtas.

Šo termiņu varēs pagarināt par vēl 10 gadiem, ja tiks izsludināti konkursi, un vēl par 14 gadiem gadījumā, ja tiek veiktas kopīgās revīzijas, revīziju veicot vairāk nekā vienam audita uzņēmumam. Eiropas Komisija bija sākotnēji ierosinājusi obligāto rotāciju pēc sešiem gadiem, tomēr deputātu vairākums nolēma, ka tas būtu pārāk dārgs un nevajadzīgs jauninājums revīzijas pakalpojumu tirgū.

Eksperti gan atzīst, ka tomēr lielo auditorkompāniju spēcīgā vieta tirgū ir saistīta ar faktu, ka šo uzņēmumu reputācija kopumā tiek vērtēta augstu. Tā sauktais „lielais četrinieks” tiek atzīts par savdabīgu kvalitātes zīmi, skaidro Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

Lai novērstu interešu konfliktus un neapdraudētu neatkarību attiecībā uz ar revīziju nesaistītu pakalpojumu sniegšanu, ES revīzijas uzņēmumiem būs jāievēro noteikumi, kādiem līdzīgi jau ir spēkā starptautiski. ES revīzijas uzņēmumiem būs aizliegts to klientiem sniegt arī noteiktus ar revīziju nesaistītus pakalpojumus, cita starpā -  konsultācijas nodokļu jomā, kas tieši ietekmē uzņēmuma finanšu pārskatus, vai pakalpojumus, kas saistīti ar klienta ieguldījumu stratēģiju.

Noteikumi vēl jāapstiprina ES ministru Padomei. Lielākā daļa noteikumu būs jāpiemēro divu gadu laikā pēc tam, kad būs stājusies spēkā Eiropas Parlamentā apstiprinātā regula un direktīva par revīzijas pakalpojumiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti