EP Eiropas Tautas partijas vadītājs: Eiropā pagaidām būtu jāaizliedz uzņēmumu pārdošana ķīniešu investoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eiropā būtu nepieciešams pagaidām aizliegt uzņēmumu pārdošanu ķīniešu investoriem. Tā uzskata Eiropas Tautas partijas grupas vadītājs Eiropas Parlamentā (EP) Manfeds Vēbers. Šāds moratorijs ļautu pasargāt pagaidu grūtībās nonākušās Eiropas kompānijas no vieglas nonākšanas ārvalstu konkurentu rokās.

EP Eiropas Tautas partijas vadītājs: Eiropā pagaidām būtu jāaizliedz uzņēmumu pārdošana ķīniešu investoriem
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Ķīna ir ne tikai Eiropas stratēģiskais sadarbības partneris, bet arī stratēģiskais sāncensis. Tādēļ mūsu kontinenta valstīm vajadzētu ļoti uzmanīgi izturēties pret Ķīnas investoru mēģinājumiem pārņemt nozīmīgas kompānijas. Šādu nostāju intervijā Vācijas laikrakstam „Welt am Sonntag” pauda lielākās Eiropas Parlamenta frakcijas vadītājs Manfreds Vēbers.

Viņš uzskata, ka Ķīnas investori, kurus daļēji atbalsta valdība, šajā krīzē varētu mēģināt lēti iegādāties grūtībās nonākušās Eiropas kompānijas. Tādēļ pēc Vēbera domām, būtu nepieciešams uz gadu pasludināt moratoriju uzņēmumu pārdošanai investoriem no Ķīnas.

Eiropas Tautas partijas grupas vadītājs nāk no Bavārijas, kur pirms dažiem gadiem plašu rezonansi izsauca robotikas uzņēmuma „Kuka” nonākšana ķīniešu rokās. Tas daudziem politiķiem toreiz kļuva par pavērsiena punktu, kas lika saprast, ka Eiropai ir nepieciešams rūpīgāk izturēties pret nozīmīgu uzņēmumu pārņemšanu.

Vēbers uzskata, ka Ķīnas investori šobrīd ir devušies „iepirkšanās tūrē”, lai lēti iegādātos pēc iespējas vairāk Eiropas kompāniju. Tādēļ gadu ilgs moratorijs būtu jāievieš visā Eiropas Savienības teritorijā. Pēc tam, cerams, koronavīrusa radītā krīze lielākoties jau būs pārvarēta.

Eiropas Savienība un Ķīna jau kopš 2013. gada risina sarunas par visaptverošu investīciju līgumu. Vissarežģītākie jautājumi šajās sarunās līdz šim ir bijuši saistīti ar abpusēju pieeju tirgum un ar līdzvērtīgu nosacījumu ievērošanu.

Ķīnas un Eiropas Savienības līderiem ir paredzēts tikties septembrī. Tomēr vīrusa dēļ šobrīd nav skaidrs, vai šī sanāksme varēs notikt.

Vēbers piebilst, ka Ķīna mēģina pārņemt no ASV vadošo lomu pasaulē. Tomēr Ķīnā atšķirībā no Amerikas valda autoritārs sabiedrības pārvaldes modelis. Tādēļ konkurence ar Eiropu notiks ne tikai ekonomikā, bet arī sociālajā un politiskajā jomā.

Par Eiropas uzņēmumu pasargāšanu no nevēlamas pārņemšanas iepriekš ir izteikušies arī citu valstu politiķi. Sevišķu satraukumu tas rada Francijā.

Jaunākās ekonomikas prognozes liecina, ka atšķirībā no Eiropas un ASV, Ķīnā šogad nebūs recesijas. Eiropas Komisija paredz, ka Ķīnas ekonomika varētu piedzīvot 1% izaugsmi, kas gan ir krietni mazāk nekā iepriekšējos gados.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti