Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar Saeimas spīkeri Ināru Mūrnieci

Intervija ar eiroparlamenta deputātu Krišjāni Kariņu

EP deputāts: Latvijas gāzes tirgus ir kā lielveikals tikai ar vienu ziepju veidu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Konkurences trūkumu Latvijas gāzes tirgū Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš (“Vienotība”) salīdzina ar lielveikalu, kurā ir tikai viens ziepju veids. Turklāt “Gazprom” konkurenti jau stāvot pie Latvijas tirgus durvīm.

Latvijai ir iespējas tikt vaļā no atkarības no Krievijas gāzes, un, lai to izdarītu, Saeimai otrajā lasījumā jānobalso par grozījumiem gāzes tirgus atvēršanai. Tie ļaus gāzei no Lietuvas termināļa Latvijā konkurēt ar “Gazprom”.

“Konkurenti gaida pie durvīm,” sacīja Kariņš, salīdzinot Latvijas gāzes tirgu ar lielveikalu, kurā ir tikai viens ziepju veids.

Viņš arī piebilda, ka gāze pašlaik ir kā politisks instruments, savukārt konkurence un alternatīva piegādēm mazinās politisku šantāžu. Un neesot pat tik būtiska proporcija starp konkurentiem gāzes piegādēs, bet gan pats konkurences fakts.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien, 22.oktobrī, pirmajā lasījumā akceptēja grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz principus dabasgāzes tirgus atvēršanai no 2017.gada 3.aprīļa, kā arī uzņēmuma AS "Latvijas gāze" sadalīšanas nosacījumus.

Likuma grozījumi paredz gāzes pārvades un uzglabāšanas nodalīšanu no dabasgāzes tirdzniecības. Tā paliktu "Latvijas gāzes" pārziņā. Savukārt gāzes pārvades aktīvus un Inčukalna dabasgāzes glabāšanas krātuvi plānots nodot no "Latvijas gāzes" neatkarīgas sabiedrības pārziņā.

"Latvijas gāze" gan uzskata, ka iecerētais uzņēmuma sadalīšanas termiņš esot pārāk īss un var izraisīt asas domstarpības ar "Latvijas gāzes" akcionāriem.

Tikmēr Eiropas Komisija mudina Latviju pasteigties ar gāzes tirgus atvēršanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti