EP deputāte: Latvijas lauksaimniecība no ES varētu saņemt par 14% vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) atbalsts lauksaimniecībai nākamajā plānošanas periodā Latvijai varētu būt lielāks nekā pašlaik – tas varētu pieaugt par 14%. Tā intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” pastāstīja Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (“Vienotība”).

Lai gan kopumā lauksaimniecībai ES līdzekļu apjomu plānots samazināt, tomēr Latvija lauksaimniecībai varētu saņemt par 14% vairāk nekā līdz šim. “Mums jau tāpat bija zemākie tiešmaksājumi, un mūs vēl aplaupīt – tas nu galīgi nebūtu pieņemami,” sacīja Vaidere.

Viņa arī norādīja uz Eiropas Parlamenta deputātu sašutumu par to, ka 80% lauksaimniecībai paredzētā finansējuma nonāk 20% saimniecību. Tāpēc vairāki deputāti iesnieguši ieceri par griestu noteikšanu atbalstam lielsaimniecībām.

Griesti varētu būt 60 tūkstoši eiro gadā vai mazāk.

“Mēs gribētu, lai vairāk tiktu atbalstīti mazie un vidējie uzņēmumi, kas veido Eiropas lauksaimniecības pamatu un kam manās acīs ir daudz lielāks potenciāls ražot bioloģiski, ekoloģiski tīru produkciju,” piebilda EP deputāte.

KONTEKSTS:

Diskusijās ar Eiropas Komisiju Latvija vēlas panākt nākamajā plānošanas periodā pēc 2020.gada lielāku vienlīdzību tiešmaksājumos. Latvijas lauksaimniekiem patlaban tiešie maksājumi ir tikai 56% apmērā no ES vidējā līmeņa. Tie ir aptuveni 150 eiro par hektāru, tikmēr ievērojami lielāki maksājumi ir Kiprai, Beļģijai, Itālijai un Maltai, tie ir pat ap 600 eiro par hektāru.   

Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas valstu lauksaimniecības ministri martā Rīgā parakstīja kopēju deklarāciju, kas aicina patlaban nevienlīdzīgos tiešos maksājumus izlīdzināt starp Eiropas dalībvalstīm, lai lauksaimnieki būtu līdzvērtīgās pozīcijās.

Tikmēr Eiropas Komisija maija sākumā nāca klajā ar priekšlikumu nākamajā daudzgadu budžetā finansējumu kohēzijai un kopējai lauksaimniecības politikai samazināt par aptuveni 5%. Latvija šos samazinājumus neatbalsta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti