Energoresursu cenas ietekmēs ne vien maizes cenu, bet arī kvalitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Energoresursu, minerālvielu un augu aizsardzības līdzekļu straujais cenu kāpums būtiski ietekmē arī graudu audzēšanas pašizmaksu. Ilgtermiņā tas ietekmēšot arī graudu kvalitāti, un, visticamāk, mainīšoties arī maizes kvalitāte.

Energoresursu cenas ietekmēs ne vien maizes cenu, bet arī kvalitāti
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Zemnieku saimniecības "Straumēni" saimnieks Ivars Stanga, kurš kopā ar brāli Dobeles novada Penkulē apsaimnieko 700 ha lauksaimniecības zemes, teic, ka par ražās daudzumu sūdzēties šogad nevarot, tomēr kviešu kvalitāte neesot tik laba kā citus gadus.

"Ir dažādi. Proteīni ir, bet tilpuma masa bišķi klibo. Tas vairāk saistīts ar veldri. Graudi nenobrieda, un tos jau sagāza veldrē. Mums jau vēl nebija tik traki. Trakāk bija baušķeniekiem. Viņiem uz Pēteriem jau pirmā veldre parādījās, un tad jūlijā vēlreiz nogāza," stāsta saimnieks.

Saražotā produkcija tiekot eksportēta, bet pirms tam tā nonāk kaltē. "Straumēnos" jau pirms vairākiem gadiem uzbūvēta sava kalte, kas darbojas ar dīzeļdegvielu. Kaltes izmaksas ir atkarīgas no graudu mitruma, bet kalte ir vajadzīga obligāti, stāsta Stanga.

Kooperatīva "Latraps" valdes loceklis Ģirts Ozols stāsta, ka glābiņš esot tas, ka graudus izdevies nokult salīdzinoši sausus, nepārsniedzot bāzes mitruma rādītājus, kā arī nepārtērējot naftas gāzi, ar ko darbojoties vairums kooperatīva kalšu. Tomēr arī naftas gāzes cena esot kļuvusi divas reizes dārgāka.

"Attiecīgi šogad pirms sezonas mēs tarifus palielinājām par 30%, kas nosacīti sedz energoresursu cenu pieaugumu, bet jāsaka, ka mēs arī nebijām ierēķinājuši darbaspēka izmaksu pieaugumu, kas joprojām paliek nenosegts," skaidro Ozols.

Kaltēšanas izmaksas gan esot tikai neliela daļa no ražošanas izmaksu kāpuma graudu audzētājiem. Lielāko daļu sastāda minerālmēsli un augu aizsardzības līdzekļi. 

"Un tās izmaksas ir ļoti kāpušas, vismaz trīs reizes. Ja minerālmēsli kādreiz sastādīja 20–30% no visām izmaksām, tad tagad jau būs tuvu pie 80%, tā kā ir ļoti grūti, un, ņemot vērā, ka ir ļoti daudz risku, zemnieks nevar būt drošs, ka izaudzēs pietiekami daudz tonnas, lai nosegtu pašizmaksu, un tas risks paliek daudz nopietnāks, ka nākošais gads varētu būt ļoti problemātisks," skaidro kooperatīva "Latraps" valdes loceklis Ģirts Ozols.

Straujais izmaksu kāpums būtiski  ietekmēs arī maizes cenu un sortimentu veikalos.

"Mums kā maizes pircējiem tā lielākā problēma nebūs graudu cena, miltu cena, bet pārējās izmaksas. Tās vairāk ir energocenas – gāze, elektrība, jo, lai izceptu maizi, ir lielas pozīcijas tieši no šiem resursiem, un tas nozīmē, ka maizīte kļūs vēl dārgāka. Septembrī jau varēja redzēt, ka maize jau ir ievērojami dārgāka pret iepriekšsējiem periodiem, jo visu laiku lielajās veikalu ķēdēs varēja nopirkt gan baltmaizi, gan rupjmaizi vienu variantu, kas maksāja zem eiro, tagad nekā tāda vairs nav," stāsta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Ingūna Gulbe cer, ka cenu kāpums pamatproduktiem varētu mazināties pavasarī. Tas gan, visticamāk, nebūšot saistīts ar ražošanas izmaksu, bet gan iedzīvotāju pirktspējas samazinājumu. Tikmēr zemnieki teic, ka rūpīgi pārdomāšot, kādas kultūras sēt.

"Pamatkultūras, protams, ka saglabāsies, bet tas, ka ražīgums un saražotais daudzums Latvijā kritīsies, ir viennozīmīgi skaidrs, jo mēs nevaram atļauties lietot slāpekli saturošos minerālmēslus tik daudz, un vēl pavasarī būs izaicinājums par šī resursa pieejamību," skaidro "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Zemnieki stāsta, ka  mainīsies arī graudu kvalitāte, un, visticamāk, mēs vairs nevarēsim lepoties ar kvalitāti, kas esot augsta arī Eiropas līmenī. Tas nozīmējot, ka, visticamāk, mainīsies arī miltu un maizes kvalitāte, kas gan nenozīmējot, ka gala produkts palikšot lētāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti