Panorāma

Vairākās pašvaldībās nevar mācīties fiziku padziļināti

Panorāma

Panorāma

Energokrīzes iespaidā lielākus dzīvokļus maina pret mazākiem

Energocenu krīzes iespaidā novēro vēlmi pārdot vai izīrēt lielākus dzīvokļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Augot energoresursu cenām, daļa iedzīvotāju veic savu īpašumu inventarizāciju un atsakās no trīs un četru istabu dzīvokļiem par labu mazākām platībām. Par to liecina Latvijas nekustamo īpašumu uzņēmumu un bankas "Citadele" informācija.

Šā gada pirmajā pusē dzīvokļu pircēji bija ļoti aktīvi, piesakoties jaunajiem kredītiem un investējot naudu energoefektīvajos projektos. Situācija mainījās otrajā pusgadā, kad dzīvokļiem sērijveida nerenovētās mājās sāka samazināties cenas. Sevišķi lieliem – trīs, četru un vairāk istabu dzīvokļiem.

"Viens no faktoriem ir bažas un bailes par rēķiniem. Cilvēki saprot, ka būs jāmaksā par apkuri. Un tiem, kam ir otrais, trešais, ceturtais īpašums ar lielu platību – mēģina to pārdot.

Īstenībā tur ir divas iespējas, ko darīt ar tik lielām platībām – izīrēt vai pārdot. Tie, kas nepaspēja izīrēt, piemēram, dzīvoklis nebija gatavs tam, šobrīd izlēma ātrumā to pārdot," skaidroja "Latio" tirgus analītiķe Ksenija Ijevleva.

Galvenais kritērijs, pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi vai pārdošanu, ir reālās vajadzības, pārliecināts Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas vadītājs Aigars Šmits. Un pašlaik cilvēki pastiprināti domā par tām.

"Kaut kur varbūt jaunieši vēlas pirkt dzīvokli un attiecīgi vecmāmiņa varbūt dzīvo dzīvoklī, kur ir izsenis divas guļamistabas, kas skaitās jau lielais. Ņemot vērā šīs ziemas enerģētisko neziņu, iespējams, notiek reāla situācijas izvērtēšana. Vai tiešām man šis trijnieks [trīsistabu dzīvoklis] ir vajadzīgs? Vai tiešām vecmāmiņa nevar dzīvot vienistabas dzīvoklī?" situāciju ieskicēja Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits.

Šmits vērtēja, ka pagaidām šī tendence nav pārāk nozīmīga. Pēc nekustamo īpašumu uzņēmuma "Latio" datiem, septembrī trīs un četru istabu dzīvokļi tika piedāvāti trešdaļā no visiem sludinājumiem. Tie ir 700 dzīvokļi. Un tendence varētu saglabāties līdz pat pavasarim. Iespējams, arī pieaugt.

"Tad, kad būs reāli mēneša maksājumi, kad iestāsies apkures maksājumi un, ja tie būs mājsaimniecībām skarbāki, tad tā tendence varētu palielināties. Šobrīd mēs redzam, ka sērijveida mājokļu apkures izmaksas atšķirības pret jauno, energoefektīvo mājokļu projektu izmaksām varētu būt pat 3,7 reizes," pastāstīja "Citadeles" Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Eksperti norādīja, ka tieši pircēji pašlaik ir izdevīgākā situācijā. Dzīvokļu piedāvājums ir liels un var nesteigties, izvēloties sev tīkamāko variantu.

Savukārt "Latio" eksperte Ksenija Ijevleva ieteica pirms dzīvokļa iegādes padomāt arī par tā  ienesīgumu. Pasīvais ienākums no dzīvokļa izīrēšanas var līdzēt, ja, piemēram, sarežģītās ekonomiskās situācijas dēļ jūs zaudējat darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti