Energocenu krīze varētu atspoguļoties arī augstākos slimnīcu pakalpojumu tarifos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Veselības ministrija (VM) izskatīšanai valdībā gatavo plānus par slimnīcu līmeņu pārskatīšanu. Vienlaikus arī veselības aprūpes nozarē bez ievērības nav palicis energoresursu cenu straujais kāpums, ko nozares ministrs sola ņemt vērā sarunās par slimnīcu pakalpojumu tarifu izmaiņām.

VM šogad darāmo pasākumu sarakstā ir atgriešanās pie slimnīcu līmeņu pārskatīšanas atbilstoši nodrošināmo veselības aprūpes pakalpojumu apjomam un stratēģiskajai nepieciešamībai konkrētos valsts apvidos. Slimnīcu skaitu tas neskars. Vienlaikus plānots pārskatīt arī slimnīcu sniegto pakalpojumu tarifus, jo esošie nav mainīti vairākus gadus. Līdz ar šo uzdevumu aktualizēts arī energoresursu cenu pieauguma iespaids uz slimnīcu darbu. 

Energocenu krīze varētu atspoguļoties arī augstākos slimnīcu pakalpojumu tarifos
00:00 / 03:06
Lejuplādēt

Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs norādīja: "Protams, atbalstāmi, ka paredzēta tarifu, sevišķi slimnīcu pakalpojumu tarifu pārskatīšana. Tas nav darīts ilgu laiku. Turklāt slimnīcās sniegtie pakalpojumi ir ļoti energoietilpīgi. Ap 40% pieaugums energoresursiem rada diezgan lielas problēmas tieši mums, tieši slimnīcās."

No valsts lielāko slimnīcu vadības pārstāvju teiktā jaušams, ka pašlaik vēl spēkā ir iepriekš noslēgtie līgumi ar prognozējamām izmaksām par elektroenerģiju un gāzi. Arī citu izmaksu pieaugums liek iespringt, pauda Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis Rinalds Muciņš.

"Vēl bez energoresursu cenām ir spiediens arī uz citu pakalpojumu, preču cenām. Te var pieminēt ēdināšanu, infrastruktūras uzturēšanu. Stradiņa slimnīcā kopš 2018. gada citi tarifa elementi nav mainīti. Ir mērķtiecīgi likta klāt darba samaksa, par to paldies, un tos augļus mēs jūtam, bet ir jādomā arī par citu tarifu elementu pārmaiņām, jo tas inflācijas spiediens kļūst neizturams," pastāstīja Muciņš.

Arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis Imants Paeglītis norādīja, ka valda neziņa par izmaksu pieaugumu gada otrajā pusē.

Viņš sacīja: "Līgums par elektrību un gāzi ir noslēgts līdz šā gada vasarai, un ir fiksēti tarifi iepriekš noteiktajā līmenī. Protams, ka pastāv riski par šo līgumu laušanu, bet pagaidām, līdz vasarai, spējam šo cenu pieaugumu kontrolēt. Cenu līmeni pēc tam mēs, protams, nezinām."
Šai situācijai uzmanība pievērsta arī Veselības ministrijā, apzinoties, ka par enerģētikas pakalpojumu izmaksām runās, pārskatot pakalpojumu tarifus, uzsvēra veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”).

"Ņemot vērā, ka šis elektroenerģijas jautājums būs ilgtermiņa problēma, respektīvi, paaugstinātas izmaksas par elektroenerģiju ir nevis dažu mēnešu, bet paliekošs jautājums, tas, protams, radīs spiedienu uz tarifu pārskatīšanu. Tas būs papildu arguments pārskatīt veselības aprūpes pakalpojumu tarifus atbilstoši faktiskajām izmaksām," atzīmēja Pavļuts.

Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatības dēļ pašlaik neziņa ir par slimnīcu iespējamo noslodzi. Lai arī šī kovida paveida slimnieku stacionēšana nepieciešama krietni retāk, pašlaik nosacīti stabilā situācija slimnīcās var mainīties. Pašlaik kovida pacientu skaits ir ap 650. Tam pārsniedzot 800, VM sniegs valdībā pieprasījumu papildu drošības pasākumiem un kontaktu ierobežošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti