Dienas ziņas

Talsu novads paaugstina īres maksu saviem dzīvokļiem

Dienas ziņas

Surdo tulkojums. Dienas ziņas

Mežos atklājas malkas zādzību gadījumi

Energocenu dēļ mežu speciālisti lēš – varētu pieaugt nelikumīgi nocirsto sauso koku apjoms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz ar energoresursu cenu kāpumu arī malkas cena šogad sasniegusi vēl nebijušus apmērus, un speciālisti lēš, ka šī iemesla dēļ varētu pieaugt mežos nelikumīgi nocirsto sauso koku apjoms. Taču te jāatceras, ka šāda patvaļīga rīcība var beigties ar krimināllietu. Tāpat arī, neatļauti cērtot sausos kokus svešā īpašumā, var nodarīt neatsveramu kaitējumu dabas daudzveidībai. 

Tieši pirms valsts svētkiem "Latvijas Valsts mežu" (LVM) Drošības un kontroles daļas darbinieki konstatēja, ka īpaši aizsargājamā dabas teritorijā "Ziemeļgauja", netālu no Valmieras, kāds nelikumīgi nozāģējis septiņas kaltušas priedes. 

LVM Meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Rietumvidzemes reģionā Vilmārs Katkovskis stāstīja: "Šis ir svaigas galotnes zāģējums. Tad mēs varam mēģināt atrast, kur tas celms varētu būt. Bet šajā gadījumā cilvēks labi apzinājās, ka viņš nedara likumīgi un tie celmi bija nomaskēti." 

Valsts meža dienesta Ziemeļvidzemes mežniecības virsmežzinis Raivo Rudzītis pauda: "Šis izskatās beidzot pēc īstā, kurš ir maskēts ar mizām un re, kur mums ir baltas, skaistas skaidiņas, šis ir noteikti īstais." 

Katkovskis piebilda: "Šī nav pirmā reize, kad te ir ieiets ar zāģi, nekādā gadījumā tā nevajag rīkoties, jo jāsaprot, ka nelikumīga koku ciršana svešā īpašumā ir kriminālpārkāpums." 

Tikmēr pat četri zādzību gadījumi pēdējā mēneša laikā konstatēti "Rīgas mežos". Vienā gadījumā vainīgais pieķerts notikuma vietā. SIA "Rīgas meži" mežzinis Uldis Gaiss norādīja, ka zādzības atklāt palīdz pārvietojamās meža kameras. 

"Zog, protams, sausos kokus, tos, ko uzreiz var izmantot apkurei, tas ir visvairāk. Viņi to materiālu neņem, pat nedarbojas tā kā priekš sevis, kas vēl būtu saprotams pie šīm cenām, tas jau ir kā tāds zināms biznesa modelis," atzīmēja Gaiss.  

Ziemeļvidzemes virsmežzinis Rudzītis norādīja, ka koku zādzības pārsvarā konstatē paši mežu īpašnieki un par notikušo ziņo Valsts meža dienestam.

"Risks, ka pie šādām koksnes cenām un malkas cenām tās zādzības varētu palielināties, pastāv, bet apskatīt savu mežu un, ja tur kāds ir zāģējis bez īpašnieka piekrišanas, tad informēt meža dienestu un tad jau attiecīgi arī Valsts policija tiks informēta," skaidroja Rudzītis. 

Valsts policijā informēja, ka šogad par patvaļīgu koku ciršanu un bojāšanu valstī ierosināti 166 kriminālprocesi. Tajā skaitā arī par nokaltušo koku ciršanu aizsargājamā dabas teritorijā "Ziemeļgauja".

Valsts policijas Rietumvidzemes iecirkņa Izmeklēšanas nodaļas priekšnieks Jānis Bagāts piebilda: "Vainīgā persona notikuma vietā tika konstatēta. Par šādu nodarījumu paredzēta atbildība un vainīgajam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pat 3 gadiem."

Kādam varbūt šķiet, kas gan tur liels – vien daži kaltuši koki malkai, kura pašlaik ir tik dārga. Bet, neatļauti izvācot no meža sausos kokus, īpaši no aizsargājamām dabas teritorijām, ļoti liels ļaunums tiek nodarīts dabas daudzveidībai.

Rudzītis skaidroja: "Šeit, piemēram, tuvējā apkārtnē mēs šos sausos, stāvkaltušos kokus neredzam, jo viņi ir izvākti ārā. Tas nozīmē, ka ir kukaiņu sugas, sūnu, ķērpju sugas, kam dzīves vietas šeit nav."

Kā uzsvēra gan uzņēmumā LVM, gan "Rīgas meži", malku pašu vajadzībām var sagādāt arī legāli, vien nepieciešams iepriekš sazināties. "Rīgas mežu" pārstāvis vēl atgādināja – tā kā tuvojas Ziemassvētki, eglīšu ciršana Rīgai piederošajos mežos nav atļauta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti